···Okunma: 28 Ağustos 2023 00:00 Kitap Atatürk'ü anlatıyor ancak hani hemen ilk akla geliveren Atatürk'ün yaptıklarını değil Atatürk'ün sahip olduğu entelektüel birikimin nasıl oluştuğu,
kimlerden, hangi görüş ve akımlardan etkilendiği ile ilgili aydınlatıyor bizi. O dönemde dünyada ve bizdeki ortam hakkında bilgiler...
Muazzam bir kitap düşkünü, hem kendisi hem yakın çevresi sürekli kitap sipariş ediyorlar.
Türkiye'nin Cumhuriyet'le varmış olduğu düşünsel birikimin en somut kanıtlarından biri, kuşkusuz en güvenilir kaynaklarından biri O'nun şahsi kitaplığı. Türkiye ölçeğinde en güncel niteliğe sahip bu kitaplık Cumhuriyet'in Batı'yı ne denli yakından izlediğinin göstergesi. Çankaya Kitaplığı Atatürk'ün yaşamının son 10 yılında edindiği kitaplardan oluşuyor ve yazı devrimi ile başlayan sürecin sonucu. Nutuk'a yazımı sırasında sağlık sorunu yaşamış ve 1927 ertesi bir anlamda aktif politikadan çekilmiş. Bu evrede sürekli kitap edinmiş.
Cepheye bile kitap taşıdığını, orada bile kitap okuduğunu biliyoruz ama gerçekten müthiş bir birikim.
Dünyayı takip etmek, okuduklarını özümsemek, bizdeki aydınların da eserlerini incelemek, sofrasında bu fikirleri tartışmak çok önemsediklerinden.
Nihayetinde onları analiz ederek yeni kurulan Cumhuriyet'imizin gerekliliklerini gözeterek bize has bir felsefeyi oluşturuyor ve gerçekleştiriyor.
Fransız Devrimi başta olmak üzere (Ali Reşat'ın kitaplarından çok faydalanıyor), Jean J. Rousseou, Emile Durkaim, Leon Duguit dikkatle takip ettikleri arasında.
Bizde de tarih anlayışını olgunlaştıranların başında Şemsettin Günaltay, Köprülüzade Mehmet Fuat ve Yusuf Akçura geliyor. Hukuk alanında ise anayasa bilgisini en çok Babanzade İsmail Hakkı'dan edinmiş.
Şimdi Atatürk'ün Çankaya Kitaplığını çok merak ediyorum. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi bölümünde bazıları sergileniyormuş. Onları görmek isterim.
Araştırdığımda: Atatürk'ün hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu bilgisi var.
Oluşturduğu özel kitaplığındaki kitapların sayısı 4.289'u, bibliyografik künye de 10.000'i buluyormuş.
Antropoloji ve arkeoloji ile Türklüğün tarihini gün yüzüne çıkarmak gönül ve uğraş verdiği alanlardan sadece biri.
Kitabın dili çok akıcı, sıkılmadan merakla okudum. Çok da bilgilendim. 40 sayfa ek, kaynakça da 78 sayfa.
Zafer Toprak tarihimizle ilgili çok değerli bir çalışma bırakmış bizlere. Bu değerli eserden Enver Aysever sayesinde haberdar oldum. Hafta içi her gün saat 11.00 de You Tube kanalında gündemi değerlendiren yorumlarının yanı sıra arada bir okuduğu kitaplardan söz ediyor, kitap önerileri veriyor.