İntihar hiç ilk çözüm olarak geldi mi aklınıza?
2023 39. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2023 10:09
Siz de kendinizi girdiğiniz bazı ortamlarda rol yaparken buluyor musunuz? Mesela ortamda rahat değilsiniz ve insanların bunu fark etmemesi için kendinizi şaka yolu ile sakinleştiriyorsunuz. Peki ya ömür boyu bu role büründüğünüzü düşünebiliyor musunuz ? Kitabımızın baş karakteri Obi Yozo çocukluğundan beri korku dolu , insanlara güvenmediği bir yaşam geçirmiş ve kendisine savunma mekanizması olarak kendi deyimiyle "soytarılığı" seçmiş. İnsanlardan kendisini nasıl soyutladığını, kendisinden istenilenlere hayır diyemeyip bir kişilik geliştirememesini derinlemesine anlatıyor. Ama kitap asıl derin bir "Bu hayat yaşanmaya değer mi?" sorgulaması ile devam ediyor. Kitapta karakter bize intihar girişimlerini de anlatıyor. Kitabın asıl önemli kısmı ise kitabın yarı otobiyografik olması. Aslında yazarın tarif ettiği "Ben-roman" taktiği ile bize kendi yaşamını anlatmış oluyor. Osamu Dazai , asıl adı Şuuci Tsuşima'dır. Kendisi de defalarca intihara kalkışmış, kadınlar ile çetrefilli ilişkiler yaşamış ve en sonunda yine bir kadın ile birlikte intiharı deneyerek başarmış.. Kitap 128 sayfa olmasına rağmen derin ve zor bence. Ruh haline güvenmeyen okumasın derim Ben biraz yanlış zamanda okuduğum için sarstı beni. Öneririm efendim. Puanım: 9 /10.
Hayat ve İnsan
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,2bin okunma