2023 106. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 21:25
#uyanış #theawakening #katechopin Herkese merhaba #harflerleokuyoruz grubumda U harfindeyiz ve @nihllck.kitap #aydabirklasik grubu için bu kitabı seçtim. Mr ve Mrs. Pontellier 'i okuyoruz.Edna, kocası herkes tarafından sevilen ve ideal eş olarak görülen ancak evliliklerinde karısını ataerkil yaklaşımlarla duygusal baskıda tutan biri. Edna, üzüntüsünün sebebini kavrayamamakta ancak kuralcı ve onu çok seviyor görünen Leonce'un söylemleri onu üzmektedir. Tipik erkek çalışır kadın evde oturur ilişkisi. Leonce çalışmaya ana karaya giderken kadın pansiyon olarak adada kiraladıkları bungalowda kalır. Çiftin arkadaşları Adele ratignolle çiftte özellikle adamda hayranlık uyandırır. Örgü dikiş ve çocuk bakımı dışı da hayatı olmayan çok güzel bir kadındır . Bir de pansiyoncunun oğlu genç Robert var. Yazları herhangi bir kadına yapışıp sözde arkadaşlık ediyor. Yapışkan acayip bir tip. Edna, kendini içinde buluverdiği evlilik ve anne olmaktan sıyırıp Robert'e hisler beslemeye başlar. O da yetmez evliliğin getirdiği tüm sorumluluklardan canı istedi diye sıyrılıp toplum nırmlarını da bir kenara bırakıp istediği gibi yaşamaya başlar. Anlatım kolay ve akıcı. Rahatsız olduğum bir konu çocukların dadısının sürekli dörtte bir siyahi olduğunun tekrarlanması. Mesela dadı kelimesi tek başına asla geçmiyor 1/4 siyahi dadı şeklinde geçiyor. Anlatma ve konuyu hiçbir katkısı olmayan bu ayrıntının neden bu kadar çok üzerinde durulduğunu anlamadım zaten. Yazar feminist edebiyatçılara öncülük etmiş. Feminizmden kasıt kendi cinsiyetinden birini sürekli kökeni dolayısıyla yargılamak mı bilmiyorum Onun dışında kadınların kendi potansiyellerinin keşfine varması ve bunların arkasında kendilerini tanıyıp yola çıkmalarını konu ediniyor kitap. Rahatsız olduğum diğer şey ise "köpek derisi eldivenler" ilk okuyunca bir süre ağzım açık bakakaldım. Okumaya dönmesi zor oldu. Yazarın feminist bakış açısı bana kalırsa ırkçılığı ile gölgeleniyor. Bu yüzden metni çok sevsem de bu göze sokulan siyahilerin aşağılanması durumu yazarı sevmememe yol açtı. 19. yy Amerikan edebiyatında siyahilere özellikle yapılan ırkçılık için scholar üzerinden araştırabilirsiniz. Uyanışın bu kadar popüler olmasına gelince ilk yayınlandığında 60 yıl kadar herkes okumayı reddetmiş çünkü kadınların toplum normlarına bağlı kalmadan kendi istedikleri şeyi istedikleri zaman yapmaları kadın cinsiyetinin herhangi bir sorumluluğa zorlanamayacağını işlediği için. Bu anlamda gayet güzel nüanslar içermekle birlikte evlilik kurumunun istendiği anda terk edilip gidilebilecek bir şey olarak lanse ettiği için yine bir yerde hatalı çünkü kimse iki çocuğunu arkasında bırakıp da özgürleşiyorum demez. Edna'nın ev işleri sorumluluğunu bir yana bırakıp kendini resme adaması, sosyete davetlerinden kemdini soyutlayıp istediğinde istediği yere gitmesi bunlara dahil. Gerçi ev işlerini yapan hizmetçileri aşçıları çocuklarına bakan bakıcıları olduğunu da unutmamak gerekli. Bu kadın neyden özgürleşti bilemiyorum. Gitmek istedi ve gitti. Tetikleyici unsurlar: intihar, depresyon, kimlik bunalımı
UyanışKate Chopin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,421 okunma