○Spoiler mevcuttur:
○Merhum D.r Ali Şeriati,{1933-1977 } tarihlerinde yaşamış, bu kısa yaşam süresi içerisinde, Toplum bilimci ve îslâm düşünürü olarak kendini bu yola adamış bir şahsiyet olarak sürgünde bir hayat yaşaması durumu
Söz konusu olmasına rağmen bu adayışina engel olamamıştır.
○Ali Şeriati'nin önemli ve çok bilinen bir eseri olan ve bir konuşmasının metni olan " insanın
dòrt zindanı "yanlızca müslümanlara değil
Tüm insanlığa ufuk açacak bir bilgiyi , birikimi
İçine alan bir kitap 'dır.
○ yorumlamalarımda kendisinin metinlerinden aktardığim, sözleri, alıntılarım da var.
○ Ben iki başlik altında bu inceleme yazısına
başlamak istiyorum.
1)İnsan üç boyutlu, üç yetenekli bir varlıktır:
A) Bilinçli- öz varlığının bilincindedir.
B) Seçme yeteneği vardır..
C) yaratıcı özelliği vardir.
>Birincisi:Evren ve kendisi ile evrenin ilişkisi hakkında bilgi ( kendisi ve evreni hissetmek
dünyadaki yer ve konumunu bulmak, yanlizca
İnsan bu bilgi ve bilince sahiptir.)
>Ìkincisi: Seçmek ve özgür olmak .
>Üçüncüsü: ise sanayi veya sanatta yaratıcılıktır.Yani yaratıcı özelliği vardir.
Rabbimiz imtihan gereği insanı, bu imtihanı
Kazanabilecek donanım ve yeteneklerle var
etmiştir. Yaratılış fıtratı olarak da imtihan gereği hem iyi, hem de kötüye meyyal yapida
Yaratmıştir.Ve imtihan sahasi olan dünyada
Onu yanlız bırakmamış, doğru yolu, kendinin
Razı olduğu yolu, yeryüzünün imarindan
Hukuk ve yasalarla insanlar arasındaki düzenleyici hükümleri de elçileri, peygamberleri vasıtasıyla göndermiştir.
○ Şimdi gelelim insanin dört zindanı nedir?
Sorusu Ve kitabımızin bu konuda , yani D.r Ali Şeriatı'nin ifade ettiği ufkumuzi açacak
tanimlamaya.
2) Başlığımiz insanın dört zindanı:
A) Doğa
B)Historizm
C)sosyolojizm
D) kendi
○ Doğa zindanından, bilincini irade ve yaratıcılığını Doğayı tanımakla yani bilimle
Kurtarabilir ve elde edebilir.
○"Historizm " zindanindan, Tarih felsefesini
Ve tarihsel determinizmin nasıl yönlendirebileceğini kavramakla tarih bilimi ile
Kurtulabilir.
○Sosyolojizm' den Toplumsal düzen zindanın
dan da bireyler yine bilim ile kurtulabilir ve
kendi toplumsal düzenlerininin kurucusu olabilirler.
○Buraya kadar ifade etmeye çalıştığım üç
Zindan ve çözümünü de beraberinde veya
Bir beyin fırtınası estirecek nitelikteki D.r Ali
Şeriat'inin metinde ifade ettiklerinle anlaşılır
Hâle geldiğini düşünüyorum.
Fakat ne yazik ki, dördüncü zindanı olan
Kendisi, kendi zindanından bilim ile kurtulamaz.Çünkü bilimin kendisi de tutsaktir.
"Bu bilimin kendisi, bir tutsağin bilimidir."
Günümüz insanı ne yapacağına dair her zamankinden çok güce sahiptir.Ancak ne yapması gerektiğini her zamankinden daha az
bilmektedir.
Bu sorunun cevabi, inanan bir mü' min için
İnsanı yaratan Allah'ın elçilerinin ve peygamberlerin vasıtasıyla göndermiş olduğu mesajın olduğu gerçeğinin altinı çizmek gerekiyor.
Buraya kadar konunun yeterince uzun olduğunu biliyorum ve yazinin sonuna kadar okuma nezaketinde bulunduğunuz için teşekkür ediyorum.
(Kitap bir metinden derleme, ve dil olarak
anlaşılabilirliği konusunda da görüşüm
göreceli bir durum.)