Gizem Demircan

Sofiya Tolstoy'un Güncesi
10/10 · 12 okunma
258 görüntüleme
Gizem Demircan okurunun profil resmi
Sofiya’nın kadın olduğu için bastırdığı istekleri, duyguları ve düşünceleri: “Benim bir yeteneğim yok mu? Oysa bu biçimde yaşam sürdürmek çok güç. Ben de bir şeyler yapabilmek, ama gerçek bir uğraşım olmasını çok isterdim.” (s. 51, 01.04.1863)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
“Başka bir kıskançlık nedeni de, evlilik yaşamının ağır bir dille eleştirildiği ve karı koca arasındaki cinsel ilişkilerin kınandığı
Kreutzer Sonat
Kreutzer Sonat
’ı oldu.
Sofiya Tolstoy
, doğrudan doğruya kendisinin hedef alındığını ve eleştirildiğini duyumsuyordu. Bununla birlikte, Kreutzer Sonat’ı 1891 yılında sansür kanalıyla yasaklandığında, kendisi, bu yapıtın serbest bırakılmasına izin vermesi için, Çar’a başvurdu. Nitekim Çar, yayın izni verdi. Sofiya kitabın içindekilerden nefret ediyordu, ama bu kocasının yapıtıydı ve kocasını savunmak sözkonusu olduğunda aslan kesiliyordu.” (s. 10) (Tania Albertini Sukhotin Tolstoy, torunları)
Lev Tolstoy
hastalanınca, onu başka birisinin bakıp tedavi etmesine hiç izin vermezdi. Çok geceler sabaha kadar onun baş ucundan ayrılmaz, yemeklerini de kendi pişirirdi. Tolstoy, yarı şaka yarı ciddi, ‘Ben hastalıktan çok karımın zorbaca bakımından korkuyorum’ derdi.” (s. 13, 14) (Tania Albertini Sukhotin Tolstoy, torunları)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
Sofiya’nın kadın olduğu için bastırdığı istekleri, duyguları ve düşünceleri, 2: “Sanki bir suç işlemişim gibi, onun yanında kendimi yılgın ve sinmiş buluyor ve ona yük olduğumu sanıyorum; budalalık ama zayıf ve beceriksiz bir kişi izlenimi bırakıyorum. (…) Bu böyle sürüp gidemez, kendimi yetiştirmem gerek, kocam ve çocuğum için de iyi değil bu durumum; öyle cahilim ki…” (s. 59. 14.07.1863)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
Sofiya’nın kadın olduğu için bastırdığı istekleri, duyguları ve düşünceleri, 8: “… benim hiç kişisel bir uğraşım ve kendimle ilgilenecek zamanım olmadı. Ben tüm gücümü aileme, kocamın ve çocuklarımın isteklerine harcamaya mecbur edildim.” (s. 298-299, 22.07.1897)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
Sofiya’nın kadın olduğu için bastırdığı istekleri, duyguları ve düşünceleri, 10: “Tümümüz
Lev Tolstoy
’un hizmetinde yaşamaktan yorulduk… İki kızım ve ben, üç kadını köle gibi kullanmaktan mutluluk duyuyordu. Onun için yazıyor, onunla ilgilenip uğraşıyorduk, özellikle hasta olduğu zaman, güç ve karmaşık otoburluk rejimini uygulamak için bütün gayretimizle uğraşıyorduk; hiçbir zaman ve hiçbir yerde onu yalnız bırakmıyorduk. İşte şimdi ve birdenbire hepimiz. Kişisel bir yaşam hakkı istiyoruz.” (s. 323, 04.09.1897)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
“Karısının sinir bunalımları, git gide delilikle burun buruna geliyordu. Daha 1891 yılında
Sofiya Tolstoy
, sinir bunalımlarından ve yakında öleceğini sanma duygusundan söz eder. Birçok kez intihardan söz eder ve yaşamına son vermeye yeltenir: donarak ölmek için karların içine yatar, kendini Iaznaya Poliana gölüne atar, zehir içmeye kalkışır.” (s. 19) (Tania Albertini Sukhotin Tolstoy, torunları)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
“Acı çektiğim ve görevlerimi yapmadığım için, o beni yok etmeyi isterdi; ben ise acı çekmediği ve yazı yazdığı için, artık onu görmek istemiyordum.” (s. 61, 14.08.1863) Sofiya’nın bunu demesinin nedeni, göğüslerinde abse ve çatlaklar olduğundan dolayı çocuk emzirirken canının çok acımasından ve
Lev Tolstoy
’un bu duruma anlayış göstermeyip tatsızlık çıkarmasından kaynaklanıyor.
ve
Lev Tolstoy
’un (biraz anormal olduğunu söylemeye cesaret edeceğim) bir huyları vardı: birbirinin özel güncesini okumak. Bu huy, onların evlilikleri süresince sürdü. Bu hastalıkları bir sürü kırıklığa ve üzüntüye neden olduğu gibi, hiç kuşkusuz, zaten yeterince karmaşık ve dayanıksız olan ilişkilerini de sadeleştirmedi.” (s. 8) (Tania Albertini Sukhotin Tolstoy, torunları)
Gizem Demircan okurunun profil resmi
“Evliliklerinin ilk günlerinden beri ve kırkbeş yıl boyunca,
Sofiya Tolstoy
için en önemli ve de en isteyerek yaptığı şey, kocasının yapıtlarını kopya etme görevi olmuştur. (…)
Lev Tolstoy
, karısının düşüncelerine çok önem verir,
Diriliş
Diriliş
yapıtı da dahil, onun öğüdüne uyarak, metinde değişiklikler de yapardı. Kızları ve bir sekreter yardıma gelinceye dek kopyacılık görevini, yıllarca tek başına sürdürdü.” (s. 14) (Tania Albertini Sukhotin Tolstoy, torunları)
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.