Her gün %1 daha iyiye !
2023 23. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2023 20:09
Atomik Alışkanlıklar James Clear "Hesap şöyle her gün %1'lik bir iyileşme gösterirseniz, yıl sonu geldiğinde 37 kat daha iyi olursunuz." diyor James Clear, Atomik Alışkanlıklar kitabında. Küçük değişikliklerin aslında hayatımızda nasıl büyük sonuçlara sebep olabileceğini ayrıntılarıyla, örnekleriyle anlatan bu kitap; 'kötü alışkanlıklarımızdan kurtulup edinmek isteyip ama bir türlü edinemediğimiz alışkanlıklara nasıl sahip olabiliriz?' sorusuna cevap bulabileceğimiz tam bir alışkanlık edinme kitabıdır. Tek bir hedeftense genel bir sisteme odaklanmak bu kitabın temel elemanlarından biridir. "Daha iyi sonuçlar istiyorsanız hedef belirlemeyi unutun. Onun yerine sisteminize odaklanın." Clear, alışkanlıklarımızı değiştirmenin en etkili yolunun ne elde etmek istediğimize değil, kime dönüşmek istediğimize odaklanmak olduğunu söylüyor. Clear bu kitabında iyi davranışlar edinmemize yardımcı olabilecek 4 yasa belirliyor. Bu yasaları daha iyi anlatabilmek ve örnek vermek amacıyla Skinner ve Thorndike gibi kuramcıların bilimsel verilerine dayanaklandırıyor. Clear'a göre Davranış Değişikliğinin 4 yasası ; 1- Görünür kılın 2- Çekici kılın 3- Kolaylaştırın 4- Tatminkâr kılın şeklinde açıklıyor. Kitap hakkında kişisel fikirlerim ve okuduktan sonra nelerin değiştiğine gelecek olursam: Kitabı okuduktan sonra bir alışkanlık edinme defterine ihtiyaç duyduğumu fark ettim. Alışkanlıklarımı gözden geçirmenin, daha düzenli takip etmenin faydalı olacağını düşündüm. Bu sayede hangi alışkanlığımın bana ne kadar fayda sağlayacağını daha net görebileceğim. Kitapta da belirttiği gibi hedef belirmekten daha çok sisteme odaklanacağım. Siz de kötü alışkanlıklarınıza son vermek daha iyi alışkanlıklar edinmek istiyorsanız bu kitabı okumanızı, alışkanlık edinme defteri tutmanızı tavsiye ederim. Kitapta okuduğum bana yol gösterebilecek alıntılar: "Yavaş yürüyün ama asla geriye gitmeyin ve olduğunuz kişiyi değiştirmek isterseniz yaptığınız şeyi değiştirin." "Başlangıçta küçük ve önemsiz görünen değişiklikler, sizin onlara yıllarca sadık kalmanız durumunda bir araya gelerek hatırı sayılır sonuçlar yaratıyor." "Siz bilinçsiz olanı bilinçli hale getirene kadar o sizin hayatınızı yönlendirmeye devam eder ve siz kader dersiniz." "Çoğu insan başkalarının onlar için yarattığı dünyalarda yaşar." "Günlük alışkanlıklarımızda yapacağınız ufak bir değişiklik, hayatmızı çok farklı bir yöne yönlendirebilir."
Atomik AlışkanlıklarJames Clear · Pegasus Yayınları · 202221,1bin okunma