"İçimizdeki Şeytan" yorumum
2022 3. kitabı
Okunma: 21 Mart 2022 00:00
Sırada yazacağım 5-6 incelemenin notlarını kaybettiğim için, kitapları okuduğum tarih ve incelemesi, incelemesini yazdığım tarihler maalesef kayıp. Hatırladığım kadarı ve güncel düşüncelerim ile yazacağım. "İçimizdeki Şeytan" notlarımı kaybettiğim için üzüldüm açıkçası, okuduğum ilk yerli kitap. Ağır bir kitap olduğunu düşünüyorum, insan hayatı ve ilişkilerinin karanlığı ile ilgili bir sürü anekdot var. 1940 ve çevre yıllarında, ülkemizde yaşanmış olayları kitapta ana karakterlerimiz üzerinde net bir şekilde görüyoruz. Ömer zor ve ağır bir karakter, sadece aşkı ile hareket ettiği için ve uzun süre mantık çerçevesi içerisinde düşünmediği için başına gelen olayları görüyoruz. Elinde avcunda zaten neredeyse hiçbir şey olmayan Ömer, Macide'yi gördüğü ilk andan itibaren hayatın gerçeklerine karşı yapmadığı hata kalmıyor. Çetrefilli, zor ama keyifli bir aşk hikayesi olmasına rağmen, dramatik açıdan ağır bir silsilenin içinde kalıyor Ömer. Bir aşk üçgeni de var tabii, Bedri karakteri de önemli bir karakter. Ömer ile Bedri gözümde aşk ve mantığı temsil eden iki karakter. Hafız ve Nihat ise iyi ve kötü arkadaş modellerini çok iyi temsil ediyor. Gerçi Nihat biraz daha kendi idealleri için başka şeyleri önemsemeyen bir karakter, saf bir kötülük değil de umursamaz ve vefasız demek daha iyi bir temsil. Bir sürü özel karakterin bulunduğu, her elementi ile insan ilişkileri ve hayatın -özellikle o yılların- gerçeklerini çok iyi bir yazım ile okuyucuya aktardığını düşünüyorum. İşin işinde aşk olduğu zaman çok fazla şahsi yorum yapmıyorum, "Beyaz Geceler" yorumumda olduğu gibi kaçınacağım yine, sadece Ömer'i anlayabildiğimi, günün sonunda ne yaşadıysa, ne yaptıysa çok yadırgamadığımı söyleyeceğim, özellikle şu anki güncel yaşantım ve düşüncelerim ile. Okuduğum dönemde biraz daha farklı yaklaştığımı hatırlıyorum ama, daha kötülediğim bir karakterdi Ömer, artık anlıyorum kendisini. 13/09/2023
Edebiyat & Roman
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Ren Kitap · 2019209bin okunma