SPOİLER UYARISI!!
2023 25. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2023 00:56
Bu inceleme muhtemelen hayatımda yazmayı içtenlikle istediğim ama yazarken de çok zorlanacağım incelemelerden birisi olacak çünkü neredeyse ilk kez bir kitapta bu kadar duygusal sarsıntılar yaşadım; hayal kırıklığından ve üzüntüden elimin ayağımın tutmadığı yerler de oldu, Martin'in heyecanına ortak olup kalbimin güp güp attığı anlar da, yanına gelip sarılmak 'yalnız değilsin' demek istediğim zamanlar da... Bittiğinde ise beni uzunca bir süre düşünmeye zorladı. İstesem dahi durduramadım ve aklıma hep şu sorular takıldı "Ya Martin gördüğü çürümelerden birisi için bile çözüm üretmeye çalışsaydı? Sadece bir kere değiştirmek için çabalasaydı? O zaman da mı hayatının anlamını ve tüm emeklerini yüklediği aşkını kendisinin idealize ettiğini, olmayan birine sevdalandığını fark ettiğinde yaşam ışığı sönerdi?" Ve bunlar artık hep aklımın bir köşesinde kalan sorular olacak. İçerisindeki ideolojik tartışmaları tam olarak anlayacak donanımım maalesef ki olmamakla birlikte, bir acemi gözünden bakarken dahi Jack London'ın yazdığı düz cümlelerinde bile ne kadar derin anlamlar olduğunu her fark edişimde tüylerim ürperdi. Canlı ve içine çeken anlatımıyla da birleştiğinde gerçekten takdir edilesi bir güzellik ortaya koyuyor London. Yeni dostum Martin Eden kitap rafımda beni bekliyor, bu sefer kurduğu her cümleyi eksiksiz anlayabileceğim bir bilgi birikimiyle yeniden sayfalarını çevirmem için... Yine de hiçbir zaman sorularımın cevaplarını alamayacak olmam beni çok üzüyor.
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma
1 +1'leme