2023 86. kitabı
#sergüzeşt #samipaşazadesezai nin ilk ve tek romanı olma özelliği taşımaktadır. Günümüz Türkçesiyle yazılan bu baskısında konu çok net bir şekilde anlaşılıyor. Anlatım çok akıcı. Köleliğin etrafında şekillenen kitapta Kafkaslardan İstanbul’a kölelik maksadıyla getirilen Dilber’in başından geçenler anlatılmaktadır. Dilber, Mustafa Efendi’ye satıldığında henüz 9 yaşındadır. Mustafa Efendinin karısı Dilber’e hiç iyi davranmaz. Mustafa Efendilerden tekrar köle tacirine satılmak zorunda kalır Dilber bir gün. Köle taciri de önceki sahibinden farksızdır. Ama fazla paraya satmak için de bir yandan eğitim vermektedir Dilber’e. Yeni sahibi Asaf Bey de şansına diğerlerine oranla daha iyi biri çıkmıştır. Asaf Bey’in oğlu Celal ile de gönülleri birbirlerine düşmüştür kısa sürede. Fakat biri cariye biri de beyefendi. Sınıf farklılığı bu kadar uçurum gibiyken bir arada olmaları mümkün de değildir. Dilber sırf bu yüzden yine başkasına satılır. Eh buna hem Dilber hem de Celal nasıl dayanır? Gönül ferman dinlemiyor işte. Peki ne oldu dersiniz Dilber ile Celal’e? Okumanız gerek Cariyelik sistemine bir bakış getirmiştir roman. Tanzimat Döneminden izler taşıyan kitap ilk psikolojik roman özelliği de taşımaktadır. Bunun yanında romantizm de gözle görünmektedir. Türk edebiyatının güzel bir örneği. Tavsiyemdir.
SergüzeştSamipaşazade Sezai · İletişim Yayınları · 202256,5bin okunma