2023 110. kitabı
Taşocağı,Booker ödüllü yazar Galgut'tan okuduğum ikinci eser. Taşocağı da Vaat gibi amacına ulaşmış, vermek istediğini vermiş. İsimsiz bir kanun kaçağı yolda karşılaştığı rahibi öldürüp taşocağına gömer. Atandığı yere gidip Rahip'in yerine göreve başlar. Sonra yüreğini bir mengene gibi sıkıştıran suçluluk duygusu ile baş etmeye çabalar. Ondan şüphelenen bir başkomiser ve iki suçlu kardeş vardır. Vicdan azabı bir süre sonra yerini bir itirafa ve zorunlu kaçışa bırakır. Soluk soluğa kaçan kovalayan bir metnin ortasında buluruz kendimizi. Ve macera taşocağında nihayete kavuşur. Eserin başarısı üslubunda saklı. Hem suçlu psikolojisini çok iyi vermiş hem de olayları çok canlı yansıtmış. O psikolojiyi solutmuş bize. Ayrıca sinemagrafik bir eser. Kısacık bir metin olmasına rağmen soluk soluğa bir filmini çektim zihnimde. Metinde bazı şeyler çok manidardı, Atanmışların ve suçluların beyaz olması, kuyrukyiyen, şehre gelen aslan sanki emperyalist devletleri çağrıştırmak içindi. Eserin atmosferi gri, sisli ve dumanlıydı. Kitabı çok başarılı buldum ve başladığım gibi de bitirdim. Fotoğraftaki diğer kitaplar Afrika ile bağlantısı olan kitaplar hepsine de çok.
TaşocağıDamon Galgut · Delidolu Yayınları · 202342 okunma