···Okunma: 02 Eylül 2023 00:00 Dikkat spoiler içerir.
Sauron, Saruman aradan çekildikten sonra büyük ordusu ile Minas Tirith'e saldırır. Gondor vekil harcı Denator Gandalf'ın getirdiği haberden memnun kalmaz ve Boromir'in ölümü için onu suçlar. Ama gelen oğlu Faramir'i de düşmana saldırması için yollar. Bu sırada Faramir şiddetli bir şekilde yaralanır. İlk savaştan sonra Aragorn, Gimli ve Legolas Ölülerin yolundan geçer ve ölüler ordusunu Gondor kralı olarak peşinden sürükler. Gondor yardım talep edince de Theoden, Eomer ve ordusu ile yola çıkar. Büyük bir savaş olur ve en sonunda Sauron'un ordusu bozguna uğrar. Bu sırada Merry, Sislimiğfer adlı yüzü görünmeyen bir savaşçı ile gelmiştir savaşa. Nazgullardan birini öldürülen kim olduğu çıkar ortaya. Eowyn her şeye rağmen gelmiştir savaşa. Ama o ve Merry yaralanır. Theoden ise ölmüştür. Aragorn yetişir ve onları iyileştirir. Faramir yakılmaktan kurtulmuştur. Denethor'un ise kara taşa baktığı ortaya çıkar. Bundan sonra amaç Sauron'un gözünü Frodo ve Sam'den uzak tutmaktır. Sam kaleye girer ve Frodo'yu bulur. Orklar birbiri ile kavga ettiği için aradan sıyrılıp kaçarlar. Büyük açlık ve susuzluk çekerler ama zor da olsa hüküm dağına çıkarlar. Burada Gollum Frodo'yu ısırıp yüzüğü alır ama dağdan aşağı düşer. Gandalf ise yüzük yok olunca hemen Sam ve Frodo'yu kurtarmak için kartallar ile yola çıkar. Savaş bitmiş Sauron yok olmuştur. Bir gün yolda Saruman ve Solucandil ile karşılaşırlar. Onu doğru yola sokmak isterler ama kabul etmez. Ve tehdit eder onları. Bu arada Eowyn ve Faramir, Arwen ve Aragorn evlenir. Artık hobbitlerin Shire'a dönme vakti gelmiştir. Ama Shire çok değişmiştir. Sharkey adında biri yüzünden şef ve polisler herkese eziyet etmektedir. Merry ve Pippin bu duruma dur demeye gider. Halkı örgütlerler ve Subaşı muharebesi insanlara karşı kazanılır. Sonradan Sharkey de ortaya çıkar. Saruman'dır ve sözünü tutup Shire'ı harabeye çevirmiştir. Ama Sam Galadriel'in ona verdiği kutu ile Shire:ı bereketlendirir. Solucandil ise Saruman'ı öldürdükten sonra ölür. Artık Gül ile evlenen Sam Frodo ile beraber yaşamaya başlar. Ama birkaç yıl sonra Frodo, Bilbo ve Elrond ile buluşur ve ortadan kaybolur. Sam 7 kere belediye başkanı seçilir. Acaba bundan sonra neler olacaktır? Keyifle soluksuz okunan bir roman.