·481 syf.····Okunma: 17 Ağustos 2023 23:04 4.5/5
ilk olarak yazım dilinin çok akıcı ve merak uyandırıcı olduğunu söylemek istiyorum. normalde tarihle ilgilenmesem de hatta sıkılsam bile bu kitapta hiçbir şekilde sıkılmadım; aksine çok büyük bir keyifle okudum. verdiği her bilgiyi aklımda tutmak için uğraşmama gerek bile kalmadı çünkü kitap öyle büyük bir merak uyandırıyor ki okurken istemeden de olsa çoğu bilgi aklınızda kalıyor. tek bir kötü yanı var kitabın, o da eril düşünceler, kitabın bir erkek tarafından yazıldığı çok belliydi. biraz canımı sıktı bu durum ama buna çok fazla maruz kalmadığımız için görmezden gelebildim.
gelelim kitabın geneliyle ilgili söyleyemek istediklerime;
her düşüncenin, tarihin,bir kadının hatta dört kadının hayatla mücadelesinin yanında acıklı bir aşk hikâyesi okumayı asla beklemiyordum. yaşanan zulümler, devletler hakkındaki düşünceler, maya'nın kendisi için bir şeyler yapmaya başladığı sahneler ve profesörün hikayesini öğrendiğimiz bölümler..
profesörün hikâyesini öğrendiğimiz zaman bütün gizemin çözüldüğünü sanmıştım fakat geride kalan sayfaların ne anlattığını hâlâ çok merak ediyordum ve tekrar kesinlikle merak duygumun tatmin olduğunu söyleyebilirim. kalan sayfalarda bile çok şaşırdığım, üzüldüğüm hatta bazen korktuğum bölümler oldu ama en çok öğrendiğim bölümler oldu. o kadar çok şey öğrendim ki araştırsaydım bu kadarını bulmak için uğraşmayacağıma emindim. öğrendiğim her şeyi anlatabileceğim herkese anlatmak için uğraşmaya karar verdim çünkü Maya Duran'ın boşuna uğraştığını düşünmesini, Maximilian - Nadia Wagner çiftinin, Maya ve Mari'nin unutulmasını asla istemem .
Son olarak toparlamam gerekirse,her şeyiyle aklımda kalan ve asla unutmayacağım bir roman oldu.(aslında roman oldu demek de çok içime sinmiyor çünkü karakterlerin gerçek olduğunu düşünüyordum ki gerçeği bilsem bile hâlâ gerçeklermiş gibi geliyor.)kesinlikle herkese okumasını tavsiye edeceğim baş ucu kitaplarımdan biri oldu. eğer okuyacağım diyip erteliyorsanız ve bu gönderiyi gördüyseniz ertelemeyin ve hemen okumaya başlayın, asla pişman olmayacaksınız.