2023 12. kitabı
Sevgili Okurlar, 'Su Kürü' Sophie Mackıntosh tarafından yazılan, Türkçeye çevirisi Begüm Kovulmaz tarafından yapılan, kitabın ön kapağında da belirtildiği gibi "tekinsiz ve sürükleyici" bir roman. Kitabı okurken kahramanların içinde olduğu duygu durum hali direk okuyucuya geçiyor, gerçekten tedirgin olarak okuyorsunuz kitabı. Bir endişe, korku, savunma ve tüm bunların getirdiği belli ritüeller mevcut. Evet. Bir adada yaşayan baba, anne ve üç kız evlat var. Baba ve anne 'erkeklerin kadınlara zarar verdiği distopik (aslında olağan bir gerçeklikle dolu) olan bir evren var ederler ve kızlarını dış dünyadan, erkeklerden korumak için kendilerini ve kızlarını belli kurallara ve ritüellere tabi tutar. Ritüellerin başında, mitolojide; arınmanın, yol göstericiliğin, canlılığın ve sürükleyiciliğin sembolü olan 'su' mevcut. Dış dünyadan ve erkeklerden korunmak için alınan ağır önlemler ve kızlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken ve istenen işkenceler (aynı zamanda onlara yapılan) sonucunda kızların bedenlerini ve duygularını koruyabilmesi için yapılan terapi yani su kürü. Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde iki büyük kız kardeş anlatımı sağlıyor. Baba anakaraya gitmek için adadan ayrılıyor ve sebepsiz bir şekilde kayboluyor. İkinci bölümde ise eğer bir gün erkeklerle karşılaştıklarında ne düşünmeleri ve ne yapmaları gerektiğini iyice öğrenmiş kızlar, adaya gelen üç erkekle karşı karşıya kalıyor. Bir müddet annelerinin yönlendirmesi ile günlerini geçirirken anneleri de bir gün bilinmeyen sebepten ortadan kayboluyor ve bulunamıyor. Bu bölümde bize olayları, annesi kaybolduktan sonra yani baskıdan ve yönlendirmeden sıyrıldıktan sonra erkeklere karşı kendi duygu ve düşüncelerini keşfederek aslında erkeklere karşı duygusal bağımlı olan (aynı zamandan bundan dolayı sürekli kendini suçlayan) Lia anlatıyor. Üçüncü bölümü ise, kendisini erkeklerden nasıl koruması gerektiğini öğreten ve dayatan kişi tarafından aile içi istismara uğramış fakat bunu gizlemek zorunda kalmış Grace anlatıyor. İşte burada bütün duygular okuyucuda yerine oturuyor. Ataerkil düşünce, sevgisizlik, yaşanılanı sindirmek ve sonuçlarına katlanmak zorunda kalınan travmalar.. Bir kadın olarak bu kitapta hemcinsim adına çok şey bulduğum, kızdığım, sorguladığım bir değil iki değil dört kadının hikayesine şahit oldum ve çok etkilendim..
Su KürüSophie Mackintosh · Can Sanat Yayınları · 2019548 okunma