zübeyde hanımın Mustafa Kemal'e dediğidir; selanike ne vakit gideceğiz?
Atatürk Büyük Taarruz için cepheye gider gitmez Ankara Kumandanı Fuat Bulca'ya telgraf çekip annesi Zübeyde Hanım ve Fikriye Hanım hakkında bilgi istemiştir. Fuat Bulca 23 Ağustos 1922'de Mustafa Kemal'e gönderdiği telgrafta şunları söylemiştir: "Valide iyidir. Dün pek neşeli olarak vakit geçirildi. Pek memnundurlar, dua etmekte ve 'Selanik'e ne vakit gideceğiz?' diye sual sormaktadır. Fikriye Hanım da iyidir, hürmetlerini iletmektedir. Başarınıza hanımların ellerinde Kuran dua etmekteyiz." Birkaç gün sonra ordularımız Afyon'u alır. 28 Ağustos 1922'de Atatürk Afyon' dan annesi Zübeyde Hanım ve Fikriye Hanım'a bir telgraf çeker: "Validem Hanımefendiye ve Fikriye Hanım'a Buraya geldikten sonra düşmanı kovmak gerektiğinden taarruz ederek Allah'ın lütfuyla attık. Afyonkarahisar'ı aldık Bu nedenle daha birkaç gün buralarda kalmak lazım gelecektir. Siz müsterih olunuz! İnşallah duanız berekatıyla bütün memleketimizi düşmandan kurtarmak nasip olacaktır."
Sayfa 118 - Utkan Kocatürk, Kaynalu;alı Atatürk Günlüğü, Ankara, 2007, s. 291. , Kocatürk, age., s. 292; CA, Dolap No:7 Kutu No:72/ l ; Atatürk'ün Bütün Eserleri, C. 13 , s.121·Kitabı okudu