2023 7. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2023 18:41
Küçük Kara Balık, İranlı yazar Samed Behrengi'nin 50 sayfalık bir masalı. Ben Can yayınlarından çıkan versiyonunu okudum. Kücük Kara Balık bir dönem Türkiye'de de yasaklanmış bir kitap. Şuan hala İran'da yasaklı kitaplar arasındadır. Bir çocuk kitabı niye yasaklanmış olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Ben çocuk kitaplarının aslında çocuklar için değil büyükler için yazıldığını düşünen bir tarafta bulunuyorum. Küçük Kara Balık'ın konusu da bence büyükler dünyasına hitap eden bir konu. Küçük Kara Balık, ırmakta yaşayan, her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkılan, ırmağın nereye aktığını, başka bir yaşam şekli olup olmadığını öğrenmek isteyen bir balık. Kendine öğretilen hayatı sorgulayan ve çevresine de sorgulatmaya çalışan bir balık. Küçük Kara Balık, başta annesi, komşuları, yaşadığı bölgedeki diğer balıkların, yolda karşılaştığı diğer hayvanların onu engelleme çabalarına, onu korkutup vazgeçirme çabalarına rağmen, baskılara ve kalıplaşmış fikirlere, içinde oluşturulmaya çalışılan korkuya rağmen, merak duygusunun peşinden giden, sorgulayan, korkusunu bastıran cesur bir balığın yolculuğunu okuyoruz. Yani kitap kendine sunulan hayatı öylece kabullenmek yerine sorgulayan, direnen, araştıran bir balığı anlattığı için bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Samed Behrengi'nin ölümü'nün neden şaibeli olduğunu kitabı okuyanların tahmin etmesi çok da zor değil bence. Ben çocuklara değil ama her yetişkine tavsiye ederim bu kitabı. Okumuş olanların yorumlarını bekliyorum mutlaka. Bende kitaptan bir alıntı bırakıp gidiyorum. "Balıkların çoğu yaşlanınca ömürlerini boşuna geçirdiklerini söyleyip yakınırlar. Sürekli sızlanıp herkesten şikâyet ederler. Ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde durmadan dönüp durmak, sonra da yaşlanıp ölüp gitmek mi, yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?"
Çocuk Edebiyatı
Küçük Kara BalıkSamed Behrengi · Can Yayınları · 202336,8bin okunma