Puan vermedi·328 syf.····Okunma: 18 Ekim 2023 18:55 Kitabın konusu; Hükümdar olan Gündoğdu devlet yönetiminde yorulduğu için bilge bir danışman arar. Bunu duyan Bilge Aydoldu uzun yolları yürüyüp Gündoğdu’nun karşısına çıkıp, danışman olmak istediğini söyler, kendini ifade ettikten sonra olur ve Hükümdar ile Danışman arasında bir yöneticinin sahip olması gereken yönetim ahlakı, bilgelik, mutluluk, doğru söz ve etik üzerine çeşitli diyaloglarda bulunurlar.
Öğdülmüş, Aydoldu’nun oğlu. Baba-Oğul öğütlerinden olan bilge diyaloglar gerçekleştirilir. Aydoldu hastalanıp ölünce danışman olarak yerine oğlu Öğdülmüş geçer. Hükümdar bir vakit sonra Öğdülmüş’ün akrabası olan Odgurmuş’un namını duyunca danışman olarak almak ister ama Odgurmuş dünyadan elini eteğini çekmiş, sadece Allah’a tefekkür etmek için inzivaya çekilmiştir. Hükümdar ona mektuplar yollasa da onu danışman olmaya ikna edemez. Hepsinin kendince gerekçeleri var ve bunları uzun uzun ifade ederler. Dünya’nın aldatıcılığı, öte dünyanın hakikati gibi diyalektik bir mantık içerir. İsimler de öyle rastgele seçilmiş değil.
Gündoğdu: Doğru yasayı temsil eder. O, ülke ve insanlar üzerine gün gibi doğar.
Aydoldu: Mutluluğu temsil eder. Ay, nasıl belirli bir şekilde bulunmuyor bazen parlıyor, bazen yarımlaşıyor, bazen de küçülüyor veya tamamen kayboluyorsa, mutluluk da öyle kalıcı ve devamlı değildir.
Öğdülmüş: Anlayışı temsil eder. Uygurcada “ögdi” övme, methetme demektir.
Odgurmuş: Ayıkmış, uyanmış anlamına gelir. Uygurcada düşünce sonucu gerçeği anlamak, düşünerek gerçeği bulmak, tefekkür ile gafletten uyanmak demektir.
Çok cinsiyetçi bir yaklaşım olacak ama tamamen pragmatik yaklaşıyorum. Kitabı özellikle Erkeklerin okumasını tavsiye ederim. Sebebi şu: İçerik olarak bir yöneticinin halkı yönetmek için sahip olması gereken normatif çizginin neler olduğunu belirlemeye çalıyor. Bilgelik/Bilgi, Vicdan ve Din(bana hitap etmese de harmanladığı din oldukça sufi) armonisi ile yaratmaya çalıştığı Hükümdar’a patriyarka temsilcisi diyebiliriz. Erkekler, gündelik yaşam ve ilişkilerinde yönetici misyonlarını göstermek zorundalar-Bu misyonun doğruluk çizgisi nedir, tartışılır- Bu durum günümüz dünyasında perde arkasında gerçekleşse de Erkek, içine girdiği her ikili ve grup iletişimlerinde ufak çaplı güç çatışma ve mübadeleleri yaşar. Bu çatışma ve yönetime dair akıllıca öğütler içeriyor, okunmasını tavsiye ederim.