Dr Jekyll ile Bay Hyde
2023 10. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 00:48
• • • spoiler!! İyi, erdemli saygın bir doktor olan Jekyll’ın içinde kötücül bir merak vardır ama buna rağmen iyi ve erdemli bir insan olmak için uğraşır. İçindeki bu ikilemi, iki farklı insan olarak görmeyi arzular ve bir iksir yapar: Tehlikeli bir iksir.. İlacı bitirdikten sonra cesaretini toplayıp içen Jekyll, kramplarla, yoğun acılarla bambaşka bir bedene dönüşür; eski bedeninin aksine çelimsiz, zayıf, korkunç, kısa ve eski karakterinin aksine kötü ve şeytani bir varlık.. Artık o Jekyll değil Hyde’dır. Jekyll’ın aklının ucundan geçmeyecek kötülükleri Hyde rahatlıkla ve zevkle yapıyordur. Dr Jekyll artık karakterini ikiye ayırmıştır. İki farklı beden, iki farklı ruh. İksiri içtiği an Hyde’a, tekrar içtiğinde ise Jekyll’a dönüşür. Ve bunu arzuladığı zaman yapmaktadır. Ama bir gün gelir ki Jekyll’a dönmesi oldukça zorlaşır. Ve en sonunda o kötü ruhun ve bedenin içine hapsolur ve artık Jekyll olamaz. • • • Jekyll’ın buradaki merakı onun aslında kötü ve ikiyüzlü bir insan olduğunu gösteriyor. Kendi merak ve kötü arzularını “saygın” ve “erdemli” bedeninde yapıp, kendini insanlara küçük düşürmek istemediğinden farklı bir beden yaratmak istiyor ve burada Hyde’ı yaratıp onu baştan aşağı bir maske (doğru tabiri bulamadım) olarak görüyor. İnsanların Hyde’dan nefret etmesi, iğrenmesi Jekyll’ın umrunda olmuyor. Nasılsa kendi o “iyi” bedenine ilacı içtiğinde dönebiliyor o “saygın” Jekyll olabiliyor. Kim nerden bilecek o insanın Jekyll olduğunu o “iyi” bir insan ve “dürüst” :) bir insan.. Son olarak, kitabın sonunda işlerin Jekyll’ın istediği gibi gitmemesi ve Hyde’ın bedenine hapsolması ona hakettiğini verdiğini düşünüyorum. Al, kötü olmayı arzuluyordun ve oldun şimdi kaç kaçabilirsen o bedenle darağacından!
Dr. Jekyll ile Bay HydeRobert Louis Stevenson · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427bin okunma
Sevgili Zehra, bu çok bilinen bir tema ama, komediden aksiyona kadar pek çok kereler filmlere de uyarlandı. İyinin ve kötünün insan ruhunda bir arada bulunması ve sırayla sahne almaları temasının kökeni bu kitap. Kapakta bile bundan çekinilmemiş. Spoiler saymayalım bence.
zehra
aslında evet kitabın ön kapağı da arkada yazan şeyle aynı ve o zaman kitabın ön kapağına da bakmayın demiş gibi oluyorum:) dalgınlıkta bir yorumda bulundum ilk yazdığım paragrafta belki de.