Üç yıl, Anton Çehov
2023 28. kitabı
Rus edebiyatının ustalarından Çehov’un güçlü bir yazar olarak kabul görmesini sağlayan yapıtlarından biri, Üç Yıl’dır. Novella yani uzun öykü olarak kabul edilen eserde insan ilişkileri, mücadeleler, Moskova’daki hayat gözler önüne seriliyor. Moskovalı bir tüccar taşraya taşınıp, ilk görüşte aşık olduğu kıza evlilik teklif eder. Genç kız, çekici bulmadığı ve aşık olmadığı bu adamın teklifini başka bir aday çıkmayacak korkusuyla kabul eder. Kitabın temel konusu evlilik kurumudur. Evlilikte zamanın duygulara olan etkisi, aşksız başlayan evliliklerin geleceği noktalar ve birlikte paylaşılan deneyimler işlenir. Kahramanımız Laptev üzerinden ailenin çocuklar üzerinde bıraktığı psikolojik hasarlar, yetişkin birer birey olduklarında dahi vazgeçemediği huylar gösteriliyor. Peki, tavsiye ediyor muyum? Kitabın en çok başlarını ve tahmin ettiğimden daha farklı ilerleyişini sevdim. Beni zorlayan şey ise, karakterlere birden fazla isimle hitap edilmesiydi. Bazı sayfalarda geriye dönüp “Bu kimdi?” diye bakma ihtiyacı hissettim.
Üç YılAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,9bin okunma