Rafta duran kalın ve normal bir kitapmış gibi gelebilir hiç orta dünya zevki tatmamış birine fakat benim için cipsin yanında kola ya da ne biliyim iskenderin yanında ki yoğurt gibi..
Fantazinin babası Tolkien dedemin 54te yazmaya başladığı gitmek ve dönmek,yaşamak ya da ölmek,iyilik ya da kötülük,dostluk ya da düşmanlık,sadakat ya da ihanet tezatlıklarını gönlüme derinlemesine işleyen eseri..mesleğine daima sadık kalan ak sakallı iki büklüm Gandalfından,yurtsuz ve taçsız olmasına rağmen gondorun ve numenor soyunun tek varisi aragornuna,yüzün ona gelişi kaderinde yazılı olan en az amcası bilbo kadar maceraperest frodosuna,orta dünya halkının ona çok şey borçlu olduğu shireın emektar ihtiyarının fakir ama gururlu çocuğu same,babası tarafından hiç mi hiç sevilmediği için atını,kılıcını ve ordusunu ölüme dört nala koşturan faramire,gömdükleri ve sevdikleri için kılık değiştirip pelenor çayırı savaşına giden tek kız olup kimse tarafından öldürülemeyeceği rivayet edilen cadı kralı i am no man sözüyle öldüren rohanlı eowyne,elf olduğu ve artık güneye gitmesi gerekirken aşkı için ölümlü hayatı seçen arwene,bütün ırkları kandırıp tek güç yüzünü oluşturan ve orta dünyaya karanlığın ve kötülüğün hakim olması için gölgeler içinde bile milyonlarca ordu kuran ve hükmeden karanlıklar lordu saurona,Kuyutormanlı ve 5cm mesafeden ok atışı ile düşman öldüren legolasa ve bence burası da harika kırılıp tekrar onarılan heybetinden karşısında ordular kurduran narsiline ve ve ve hikayenin sonuna kadar peşimizi bırakmayıp kendi kendine öfke nöbetleri geçiren kıymetlimisss tısıltılarıyla golluma kadar hepsi kalbimde..
Bir amacın başta dostluğa daha sonra ise kardeşliğe dönüşmesinin öyküsü..standart öykülerin aksine en güçlünün en yenilmez olduğunu göstermeyen,dünyadaki en küçük varlığın bile dünyanın akışını nasıl değiştirdiğini gösteren macera..çıkın çıkmazlı bi hobbitin orta dünyanın bütün kaderini ellerinde tuttuğu ve en yenilmezi alt ettiği bi öykü..
Bende tıpkı bilbonun dağları tekrar görmek istediği gibi görmek istiyorum orta dünyayı..bilbonun kitabının sonu için bulduğu"ve sonsuza dek mutlu yaşadı" cümlesini hepimize itafen bir dua olarak söylüyor ve ağzımı artık bantlıyorum