Buz gibi hissettim kendimi yine, onarılmayacak, geri getirilemeyecek bir şeylerin sezgisiyle. Onun gülüşünü bir daha hiç duymayacak olmayı kaldıramayacağımı biliyordum..
Balaca Şahzadə!
Antoine də Saint-Exupèry'nin Antoine de Saint-Exupéry bizlərə hədiyyə etdiyi mükəmməl bir əsər.
Görəsən,Balaca Şahzadə öz dünyasına qayıda bildi? O, tərk etdiyi gülünü bir daha gördümü?
Onun qayğısına qalaraq,ona zaman ayıraraq onu var etdimi?
Tülkü Balaca Şahzadəyə deyirdi:"Gülünü senin için önemli kılan,onun için harcamış olduğun zamandır.."
Əsər uşaq ədəbiyyatına aid olsa da, 7-77-yə hamı oxuya və uşaqlıq aləminə geri qayıda bilər..
Bəlkə də Exupery bunu istəyirdi. Uşaqlığını yaşamayanların,bu kitabi oxuyaraq uşaq olmalarını.
Tövsiyə edirəm ki, "Balaca Şahzadə" Küçük Prens əsərini oxuyarkən The Little Prince(2015) animasiya filminə də baxasınız. O,zaman bir daha bu kitabın təsirindən çıxa bilməyəcəksiniz. Sizdə,Balaca Şahzadənizi axtaracaqsınız.The Little Prince animasiya filmi mənə "1984";"Matrix" kimi əsərləri xatırlatdı.
Həyatınızı yaşayın. Ulduzları izləyin. Gün batımını sevin. Nəhayət, öz gülünüzə zaman ayırın. Bəlkə də bu gül bir daha həyatınızda olmayacaq.
Sonra isə Balaca Şahzadənizi axtarın.
Onu necə axtaraq? Balaca Şahzadəni necə görək?
Əlbəttə ki, ürək ilə!
"İnsan yalnız yüreğiyle doğruyu görebilir
Asıl görülmesi gerekeni gözler göremez"
Necə ki,Exupery əsərin sonunda deyirdi:Çok dikkatli bakın ki, eğer bir gün Afrika'daki çöle yolunuz düşerse tanıyabilesiniz. Bu noktaya geldiğinizde lütfen acele etmeyin. Yıldızın tam altında biraz durun. Ve eğer gülen, altın saçlı, sorularınıza yanıt vermeyen küçük bir adamla karşılaşırsanız, onun kim olduğunu biliyorsunuz. Eğer böyle bir şey olursa, ne olur beni de rahatlatın; döndüğünü haber verin bana...
Sevgilə qalın!
Antoine de Saint-ExupéryKüçük PrensNuray Dadaşlı