Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
2023 35. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2023 00:07
Bugün tanıtmak istediğim kitap beni okurken duygudan duyguya sokan, her cümlesine hayran bıraktıran, bizim yazarlarımız neler yazmış dedirten Peyami Safa'nın Matmazel Noraliya'nın Koltuğu kitabı. Öncelikle biraz yazardan bahsetmek istiyorum. Peyami Safa birçok yönden çok başarılı ve farklı tarza sahip bir yazarımızdır. Eserlerinde psikolojik tahlillere ve ruh çözümlemelerine ağırlık vermiştir. Birazdan anlatacağım kitabında da bu özelliklere bol bol rastlıyoruz. Biraz kitabın konusundan bahsettikten sonra kendi düşüncelerime geçeceğim. Baş karakterimiz Ferit tıp fakültesini bırakıp felsefe bölümüne geçmiş, kendi içinde birçok sorunları ve bunalımları dan bir üniversite öğrencisidir. Kaldığı pansiyonda tanıştığı insanlar ve yaşadığı olağanüstü olaylar kötü olan psikolojisini iyice bozar. Zengin teyzesinin gizemli ölümü ve yaşadığı travmaları atlatabilmek için arkadaşının tavsiyesi ile Ada'da bir ev kiralar. Bu ev ise bir yıl önce ölmüş Matmazel Noraliya'nın evidir. Kitabın ilk bölümünde Ferit'in pansiyondaki yaşamı anlatılırken, ikinci bolümde Ada'daki evde yaşadıkları anlatılıyor. İki bölüm de mükemmel yazılmıştı. Peyami Safa gerçekten kalitesini göstermişti. Bu kitap Peyami Safa'dan okuduğum ilk eserdi. Bu kadar güzel olacağını beklemediğim bir kitaptı. Yazım tarzı olsun, kurgusu, karakterleri olsun her yönden çok profesyonel ve ileri seviye bir kitaptı. Kesinlikle daha çok kişi tarafından bilinmeli, daha çok okunmalı. Evet, biraz zor bir kitap çünkü Türk edebiyatının en ciddi psikolojik romanı olarak kabul ediliyor. Ancak herkesin bu şaheser niteliğindeki kitabı bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim 30/10/23
Matmazel Noraliya'nın KoltuğuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 201710bin okunma