Puan vermedi·336 syf.··Beğendi
· Bir kitap, sinemaya uyarlanmışsa öncelikle kitabı okurum.Boş bulunmuş olmalıyım ki Kefaret'in önce sinema uyarlamasını izledim.Sinema filmini de çok sevdiğimi söylemeliyim.
Filmi izledikten yıllar sonra romanı okuma şansı buldum.
Kefaret, BBC Kültür Sitesinin 82 edebiyat eleştirmeninin katılımıyla yaptığı İngiltere'nin en iyi 20 romanı soruşturmasında listeye girmeyi başarmış.
Ian McEwan'ın bu kitabı kendi "Jane Austen" kitabı olarak görüyormuş.
Tallis ailesini 1935 yılının yazında Surey malikanesi'nde tanıyoruz.
Ailenin babası, işleriyle fazlasıyla meşgul, neredeyse hiç evde olmayan biridir.Anne ise gerçeklikten uzak, kendi kabuğuna çekilmiştir.
İkiz erkek kuzenler ve onların ablaları olan Lola, zengin sanayici Paul Marshall o yazın konuklarıdır.Erkek kardeş Leon'da okuldan eve döner.Ailenin küçük kızı Briony, 13 yaşındadır.Sözcüklerin büyülü dünyası, ilgi
alanıdır.O yaz da aile üyelerinin rol alacağı, bir oyun yazmıştır.Yazdığı Arabella'nın Davaları oyunu , kendi kaprisleri nedeniyle oynanamayacaktır o yaz gerçi. Briony'nin Cecilia adında bir de ablası vardır.
Evin hizmetlisinin oğlu, Robbie Turner, gelecek vaat eden, tıp okumayı düşünen bir gençtir.
Eğitim masrafları Tallis ailesi tarafından ödenmektedir.
Briony ablası Cecilia ile Robbie Turner arasında yaşanılan yakınlaşmayı, yaşının da etkisiyle tamamen yanlış yorumlar.Ben Briony'nin, Robbie Turner'a ilgi duyduğunu da düşünüyorum.Ya da yetişkinlerin dünyasını kıskançlıkla karışık, kabul edemediğini.
Bu karmaşık duygularla merkezinde Lola'nın olduğu bir suçun, faili olarak Robbie'yi göstererek, kendi hikâyesini yazar âdeta Briony.
Genç bir adamın geleceğini karartma pahasına.
Romanın ikinci bölümünde, birkaç yıl ileriye gidiyoruz.
Robbie Turner'ı Dunkirk'te savaşırken görüyoruz.
Romanın üçüncü bölümünde ise Briony'nin tıpkı ablası Cecilia gibi hemşire olup, Dunkirk'ten gelen yaralılarla ilgilendiğini,ablasına mektuplar yazdığını, Kefaret'in ilk bölüm taslağını bir editöre gönderdiğini anlıyoruz.
Briony'nin kefareti nasıl algıldığını sorguladığım bir bölüm oldu, bu bölüm.Briony, bir insanın hayatı, aşkı üzerine işlediği suçun kefaretini hemşirelik yaparak mı yazarak mı ödemek istiyor, emin olamadım.Briony'nin gerçek anlamda pişman olduğunu kefaret ödemek istediğini düşünmüyorum.
Briony, hâlen bencilliğini, benmerkezciliğini koruyor.
Son bölümde ise Briony, 77. yaş günü için Surey malikânesine döner.Ailesi onun için Arabella'nın Duaları'nı sahneler.
Ian McEwan Kefaret'te üstkurmacanın imkânlarını da kullanıyor.Bu durum, beni oldukça şaşırtan şaşırttı , bu kitabın özelinde.
Biraz, hazırlıksız yakalandım, sanırım.Ian McEwan'ın "Jane Austen" kitabı ancak böyle sürprizli olurdu elbette.
Zevkle okuduğum, üzerine bolca düşündüğüm bir kitap oldu Kefaret.