Cam Şato kitap incelemesi
Adını çok duyduğum bir seri olduğu için başlama kararı aldım ama hiç beklentilerimi karşılamadı. Seri kitapları yarım bırakmayı sevmediğim için devam edeceğim ama 7 kitaplık bir seri ve bu kadar uzun bir serinin ilk kitabı olarak 'Cam Şato' nun yeterince devam etmeye teşvik ettiğini düşünmüyorum. Yazarın anlatım tarzı berbat ve dex yayınlarının daha da berbat çevirisiyle bir araya gelince ortaya böyle bir eziyet çıkmış. Hadi yazarın ilk kitabı olduğu için yargılamayayım ama ya çeviri??? Berbat ötesi. Karakterlere gelecek olursak pek gerçekçi bulamadım. Özellikle ana karakter, gerçekten Celaena bu kadar övgüyü, kendisine karşı sadece adı geçince bile duyulan bu korkuyu bu kadar hak ediyor mu? Hak ediyorsa neden görmedik? Krallığın en iyi suikastçısı olduğu iddia ediliyor ama sürekli olarak bariz tuzaklara düşüyor, duygularının tepkilerini kontrol etmesine izin veriyor, can alma düşüncesi bile geriyor kızı, çok merhametli, inanılmaz güzel, 1 yıl boyunca tuz madenlerinde yazarımızın anlattığına göre dayanılmaz işkenceler çekmiş biri ama buna rağmen seksi vücut hatları hala çok belirgin, sevgilisini kaybetmiş zindana düşmeden önce ama buna rağmen zindandan çıkar çıkmaz çenesi açılıyor ve gayet arkadaş canlısı biri, (normalde yaşadığı psikolojik zorlukların tahmin edilemez düzeyde olması lazım, hesaplamalarıma göre 16 yaşında sevgilisini kaybetmiş ve 17. yaşını zindanda köle olarak çalıştırılarak ve çevresindeki mahkum/köle tanıdıklarının acımasızca işkence görmesini ve öldürülmesini izleyerek geçirmiş.) yaptıkları espriler, hemen kendine bir partner bulması(üstelik bu kişi onun deliler gibi korktuğu ve tüm yaşadıklarının sorumlusu olan acımasız kralın oğlu) kendisine hizmet eden görevliye sanki yıllardır hizmet görmeye alışıkmış gibi hiç garipsemeden emirler vermesi ve böyle korkulan bir suikastçıyken tek zaafı şekerleme yemek ve cici bici kıyafetler giymek. Tamam cici bici kıyafetler giymesine pek takilmadim çünkü kırmızı ruj benim imzadır (ve açıkçası bu özelliğinin onu ikonik gösterdiğini düşünüyorum) ama hiç mi kusuru olmaz bir insanın ya hiç ama hiç inandırıcı ve sevilesi değilsin Celaena. Tipik Mary Sue karakteri işte seri boyunca pohpohlanacak. Ayrıca Dorian ile arasındaki romantizm çok hızlı ilerledi, iyi ki de ayrıldılar yoksa katlanamazdım. Yine de çok sevdiğim bir detay oldu, 1 yılını madenlerde düzensiz beslenerek geçirmiş biri olarak çıkar çıkmaz midesinin hemen yemekleri kabul etmemesi detayının işlenmesini başarılı buldum en azından bunu kaçırmamış yazar. Neyse ilk kitap için düşüncelerim bunlar. Karakterler yetersiz, yazım güzel değil, kurgu eh işte olsa da tempo kötü ve aldığı puanı ve övgüleri hiç hak etmiyor bana göre. Bir de bir ekleme yapmak istiyorum, sanılanın aksine yazar bu kitabı 16 yaşında yazmadı. 16 yaşında yazdığı kitap Queen of Glass diye bir Cinderella retelling. Cinderella baloya prensle evlenmek için değil onu öldürmek için gelen bir suikastçı -Celaena ve Dorian. Kötü olmasından dolayı demiyorum bence güzel bir uyarlama ama bu kitap değil işte yazarın 16 yaşında yazdığı. Sadece kitabın başarısızlığına karşı çılgın hayranlarının yaptığı savunmaların ne kadar da banal olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Yazar Cam Şatoyu 2012de 26 yaşında yetişkin bir kadın olarak yazdı. Ki öyle olmasa bile yaşının küçük olması kitabının kötü olması için bir bahane değil. Sadece insanların sizinle aynı düşüncede olamayabileceğini ve inanır mısınız, sizin sevdiğiniz bir kitabın başkalarına basit gelebileceğini kabullenin. Denk geldiğim bir yorumda okur bu kitabı sevmeyenlere karşı resmen taramalı tüfek moduna girmişti, yok saçmalıyorlarmış, yok cahillermiş... Lütfen. Kitap okuma deneyimini bu şekilde hayat memat meselesi haline getirmeyin.Biraz olgunlaşın yaaa.
Cam ŞatoSarah J. Maas · Dex Yayınları · 20244,970 okunma
1.501 Gösterim