·312 syf.····Okunma: 22 Ekim 2023 13:38 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinden biri olan Kemal Tahir’in “Kurt Kanunu” kitabı ile geldim. Kitap Esir Şehir üçlemesinin sonrasında yaşanan siyasi olayları bize anlatıyor.
Kitapta, Kara Kemal karakteri ile yakın tarihimizde İzmir Suikastı öncesi ve sonrasını, yeni kurulmuş olan Türkiye’nin yaşadığı buhranları, ittihatçıların kendi aralarındaki çekişmeleri, halkın yeni getirilmiş olan inkılaplarla cebelleşmesini ve daha bir sürü konuyu bir olay örgüsü içinde okuyoruz. Kemal Tahir’in usta işi cümleleri ile kurulmuş olay örgüsünde sanki bir an macera romanı okuyorken daha sonra kitap yakın tarihimizi anlatan bir tarih kitabına dönüşebiliyor. Yine bir bakmışız tarih kitabından çıkmış yakın tarihimizi yorumlayan,bolca eleştiren, bizi sürekli düşünmeye sevk eden psikolojik tahlil kitabına dönüşmüş buluyoruz. İşte Kemal Tahir, Yaşar Kemal,Peyami Safa,Reşat Nuri gibi yazarların en sevdiğim ve ortak özellikleri kelimelere,cümlelere çok hakim olmaları. Ayrıca Anadolu’yu çok iyi tanımaları ve kitaplarında Anadolu’yu çok güzel işlemeleri de kitaplarının değerini hiç yoktan benim gözümde kat be kat arttırıyor. Yine Kemal Tahir’in sosyal gerçekçi yönü bu kitabında da karşımıza çıkıyor. Ne yaşıyorsa, ne görüyorsa, ne düşünüyorsa şak diye yazıyor, anlatıyor. Bu özelliği kimi okurlar,eleştirmenler için beğenilmese de benim çok hoşuma gidiyor
Kitapta, kendi de ittihat yanlısı olan Kemal Tahir’in ittihatçıların kurduğu Cumhuriyet’i ve ittihatçıların getirdiği yenilikleri açık sözlülükle eleştiriyor. Halifeliğin kaldırılmasından tutun da, İstiklal mahkemelerin yapısına kadar hatta ülkenin ekonomi politikalarını özellikle halkçılık ilkesi ile devlet eli ile bazı kesimlerin zenginleştirilmesi ve bu zenginleştirilmenin sistematikleşmesi ile bürokrasiye sıçraması konusuna uzun uzun değiniliyor. Ayrıca bazı uygulamaların düşünülüp taşınılmadan batıya özentiden dolayı getirildiğinden bahsediyor. Kazım Karabekir,Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele gibi Cumhuriyet’in kurucusu büyük paşaların İstiklal mahkemelerinde yargılanması olaylarına da değiniyor. Kemal Tahir anlattıkça insanın kafasında bir sürü acabalar oluşmuyor değil. Bu soruların cevaplarını ancak her akıl kendi verecektir.
Tarihi seven, tarihe meraklı herkesin Kemal Tahir ve buna bağlı olarakta Kurt Kanunu’nu okuması gerektiğini düşünüyorum. Herkese iyi okumalar..