2023 12. kitabı
Düşünceler kahramanın tek yelkenli teknesi gibi bir oraya bir buraya savruluyor beynimde. Ben de onun kadar emindim denizlerin kenarında düşmeyeceğimize, yeni yerler göreceğimize ama büyürüzgarları savruldu durdu kafamda... Homeros olmasa hiç bir kahraman hikayesi olmazmış, olmamış, olamaz. yine yeni yeniden Odysseia... Olmasa ne okurduk biz??? Bir diğer mihenk taşı da J. R. R. Tolkien . Biri ilk taşı koymuş, öbürü de yürümüş gitmiş... o yol sonra iyi kötü bir sürü taş ile döşenmiş. Ama J. K. Rowling bu kitaptan 'aparma'da çığır açmış alalım onu da bir kenara koyalım şimdi :) 'Sana güneş hep arkandan vurmuş, gölgen hep önde'... Evet alakasız ama kitap boyu aklımın içinde hep bu şarkı çaldı :))) Işığı, ışığın kuvvetini arkana almak, karanlıktan korkmayıp önünde durabilmek, zafere giden tek yol... Bir şeyin gerçek varlığını isimlendirebildiğin anda önüne kitap gibi açılıyor tüm varlığı... Bunu bu kadar güzel ifade etmek takdire şayan. Bu kitabı Açlık Oyunları serisini okuduğum yaşlarda (20li yaşlarda) okusaydım, dünyamı savurur atardı (açlık oyunlarını öyle okumuştum). Ama artık yaşlandım :) Daha sakin okuyorum bu tarz kitapları, bir gülümseme ile dudağımın kenarında... Evet muazzam ama etkisi artık minimal... Bir de sonu başından belliydi benim için kim bu gölge demedim, diyemedim. Erken okumamak kitabı, benim hatam... Geç de olsa okumam da lezzetli oldu.
1000k
Yerdeniz BüyücüsüUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20249,5bin okunma