Puan vermedi·224 syf.··Beğendi
···Okunma: 02 Kasım 2023 23:21 Birçok kişi Minyeli Abdullah kitabı ile Hekimoğlu İsmail’le tanışmıştır muhtemelen. Benim de okuma listemde çok uzun zamandır olsa da henüz o kitabı almadan bu kitabı okumaya başlayıp kitaba başlar başlamaz yazarın üslubundan hoşlanınca araştırdım ve Minyeli Abdullah kitabının yazarı olduğu öğrendim. Hizmetle geçirilmiş koca bir ömür sonunda geçen yıl vefat ettiğini öğrendim. Mekânı cennet olsun.
Kitabı okumamın sebebi bir süredir danışanlarımla çalışırken seanslarda evlilik konusunun çok fazla karşıma çıkması ve eksiklerimi tamamlama niyetiyle hem psikoloji ekseninde hem de islam temelinde evlilik ile ilgili okumalarımı arttırmak olmuştu. Yazar aralara kendi hayatından ya da etrafından gözlemlediği kısa kısa örnekler ekleyerek kitabı zenginleştirmiş. İslami hassasiyetle evliliğin anlatıldığı okuduğum ilk kitap değil bu yüzden bildiğim birçok düşünceyi tekrar okumuş oldum fakat bu durum bile beni hiç sıkmadı. Belki de bazı şeylerin ısrarla üstüne basılması benim sindirip ve uygulayabilmem için gerekli bir durum. Dolayısıyla daha derin bir anlayış kazanmak için düşünerek değerlendirerek okudum bu kitabı da.
İlk olarak elbette bir Müslüman neden evlenmeli sorusuna cevap aranmış. Evliliğin anlamı üzerine durmuş bunu yaparken günümüz gerçekliğini de göz önüne alarak anlatmaya çalışmış. Bu kısımları okurken bir danışanımın seansta kurduğu cümleler çok sık zihnimde dolaştı. ‘Evlilik için bir neden arıyorum ama şunu fark ettim ki evlilik çiçeğin saksısını değiştirmesi gibi bir durum bence’ diyerek evliliği böyle bir metaforla anlamaya çalışmıştı. Benim de çok hoşuma gitmişti :) Gerçekten öyle çiçek bazen büyür ve kökleri saksıya sığmayabilir, o toprak artık çiçeğe yeterince besin değeri vermeyebilir ya da bazen saksıda her şey yolunda gibi görünebilir ama saksı değiştirmek çiçeğe iyi gelebilir.
Evet fıtratımızı biliyoruz evet yakınlığa ihtiyaç duyuyoruz ve başka nedenlerden evliliği istiyor ya da istemiyor olabiliriz fakat evlilik gibi bir saksı değiştirme durumunun sağlam değerlerle birleştirilmesi gerektiğine inanıyorum dolayısıyla doğru saksıyı seçmek de çok önemli. Evliliği çok büyütmek de çok küçültmek de yanlış. Hayal kırıklığımızı kendimiz oluşturabiliriz çünkü...Başka bir kitapta okumuş olmalıyım hangi kitap hatırlamıyorum mutlu olmak için evlenilmez, mutlu olduğumuz için evleniriz demişti yazar. Kendi başımıza bulamadığımız huzuru evliliğe yüklemek de hayal kırıklığının başka bir boyutu maalesef. Kitabın İçeriğine bölüm olarak baktığımızda ise evliliğin anlamı, eş seçimi, karar verme süreci, nişan- nikah, tanışma biçimleri, evlilikte saadet, evlilikte karşılaşılan sorunlar ve çocuk yetiştirme bölümleri yer alıyor.
Genel yorumuma gelecek olursam daha önce bu konuda çok okuma yaptığım, çok seminere ve eğitim katıldığım için yeni şeyler öğrendiğimi düşünmüyorum fakat hassasiyet sahibi insanlardan evliliği okumayı da dinlemeyi de seviyorum çünkü ümitsizliğe düşmeye çok hazır olduğumuz bu acılarla dolu dünya hayatı içerisinde bende sıcacık duygular uyandırıyor ve ailenin önemini çok daha iyi kavramış oluyorum. Evlilikle ilgili çok okuma yapmamış kişilere başlangıç için uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bu konuda okumalarla, çabamızı daim kılmak zorundayız çünkü Müslüman her konuya bu niyetle bakar evlilik gibi mühim bir konuya da böyle bakmalı.