2023 55. kitabı
#KörBaykuş modern İran edebiyatının en etkili kalemlerinden biri olan #SadıkHidayet tarafından yazılmış sürrealist (gerçeküstü) bir kitaptır. Eserde ölmek üzere olan bir adamın yaşadıklarını okuyoruz. Yazarın kalemi öyle güçlü ki anlattıklarının gerçek mi yoksa hastanın sanrılarımı olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Benliğine yer etmiş bir görüntü vardır ve kitap boyunca bundan bahseder; kambur, omuzlarına kadar sardığı atkısı, sol elinin işaret parmağı ağzında selvi ağacının altında oturan yaşlı bir adam ve karşısında raks eden güzel bir kadın. Karakterimiz varolmayı, doğayı, Tanrı'yı ve kendini sorguluyor ve çıkmaza düşünce de kendini afyon, şaraba veriyor. Annesinin dansından babasının nasıl etkilendiğini, babasının ikizinin de annesinden hoşlandığını, aslında hangisinin babası olduğunu bilmediğini ve halasına emanet edilmişken bir dadıya terk edildiğini anlatıyor. Dadıya olan sevgisinden onun kızı ile evleniyor ama karısının ondan ayrı yatmak için bulduğu bahanelerden serzenişte bulunuyor. Bunun sebebini de karısının onu aldatmasına bağlıyor. Aslında aldattığını söylediği kişilerin tasvirleri kendisinin başka versiyonları.Bu da kitapta yer alan başka bir metefor olarak karşımıza çıkıyor. Kitapta karakterimiz ölümü arzulasa da merak ve korku arasında karmaşık duygular yaşamaktadır.Bunu aşmak için de bazen yazar bazen resmeder fakat konu hep Selvi ağacının altındakilerdir. #norakitap #iranedebiyatı #kitaptavsiyesi
Kör BaykuşSadık Hidayet · Nora Yayınları · 201836,7bin okunma