2023 82. kitabı
Emine'nin ilk bölümü 1930 yılı Şubat'ında Resimli Ay'da yayımlanır. Emine, Birinci Dünya Savaşı'nda babasını, sonrasında da kalan ailesini kaybeder.Bir yurtta kalan Emine, ilk olarak eczacı Numan Bey ve eşi Şadiye Hanım'a verilir.Henüz 12 yaşında olan Emine'den, evin tüm işlerini yapması, ailenin 4 çocuğuna bakması beklenir.Buradaki hayat Emine için çekilmezdir.İkinci evini, yolunun kesiştiği Komiser aracılığı ile bulur.Ancak burada da işler yolunda gitmez. Bir kaza sonucu doktor Cemil Şevket Bey ile tanışan Emine bir süre huzura kavuşur.Emektar Felekter kalfayı çok sever.Bir süre sonra buradan da ayrılmak zorunda kalan Emine, büyük bir evde hizmetçi olarak işe girer. Emine, çevresindeki insanların teşviki ile evinin kadını olma isteğinin de etkisiyle yaşlı bir yağ tüccarı olan Bekir ile evlenir.Bekir, Emine'yi köle gibi çalıştırırken, aşağılamaktan da geri kalmaz.Hastalanıp, yatağa bağlı kaldığında bile devam eder zalimliğine. İtaatkâr Emine'nin uyanışı ile biter roman. Suat Derviş, 1930'lu yılların yoksulluğunu, savaş travmalarını, yetim çocukların yurt koşullarını, evlatlık adı altında nasıl suistimal edildiklerini, bir kız çocuğunun büyüme hikâyesi üzerinden anlatır, Emine'de. Kitapta bulunan Sonu Güzel öyküsünde, Kurtuluş Savaşı gazisi savaş pilotu Osman ve annesi Şadan'ın hayatı anlatılır. Osman geçirdiği kaza sonucu, sakat kalır.Sevgilisi Seza'dan kaçar. Şadan, oğlunu hayata bağlama çabası verirken, geçmişini, kaybettiği erkekleri düşünür. Yurdumun Işıkları, Deli İbrahim döneminde geçen, tarihi ve masalsı bir öyküdür. Kadın Aşksız Yaşamaz 1935'te Perşembe dergisinde tefrika edilmiş. Bu hikâyede, patronu ile arasında aşk dedikodusu yayılan çevirmen Cavide'nin hikâyesi anlatılır.Kadın mücadelesi ve cinsiyet ayrımcılığı üzerine odaklanır bu hikâyede Suat Derviş. Suat Derviş, okuma maceram devam ediyor.
EmineSuat Derviş · İthaki Yayınları · 201952 okunma