2023 119. kitabı
Bir siyaset bilimci aynı zamanda çok iyi bir hikâye anlatıcısı olduğunda, siyasi kuram ve analizlere hakim olduğu ölçüde bunları edebi bir anlatımla kurguya dökmeyi de başardığında ortaya gerçekten muazzam siyasi romanlar çıkıyor. Kremlin’in Büyücüsü de bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Yazar Giuliano da Empoli, Rus siyasi tarihini, siyasi kültürünü ve ülke politikasındaki dinamikleri çok iyi analiz etmiş, bunları bir siyaset bilimci olarak hakim olduğu siyasi kuramlarla bir araya getirip çok güçlü tespitlerde bulunmuş ve tüm bunları insanın bir ilk roman olduğuna inananmakta zorluk çekeceği kadar ustalıklı bir anlatımla bir araya getirerek okuduğum en iyi siyasi romanlardan birini ortaya çıkarmış. Kurgunun merkezinde her ne kadar Putin dönemi Rus siyaseti olsa da, iyi bir analizcinin yapacağı gibi meselelerin köklerinden anlatmaya başlıyor yazar. Roman, Yevgeny Zamyatin ve onun Biz romanı hakkında araştırma yapan bir Fransız’ın bu çalışması aracılığıyla yolunun Putin’e uzun yıllar danışmanlık yapmış, hatta onun ikinci kolu olduğu düşünülen ve bu nedenle Yeni Rasputin ya da Kremlin’in Büyücüsü lakaplı Vadim Baranov’la kesişmesiyle başlıyor. Biz de hikâyeyi Baranov’dan dinliyoruz: Kendisine koca bir kütüphane miras bırakmayı başarabilmiş büyükbabasını ve babasını anlatıyor öncelikle Baranov. Bu sayede de yirminci yüzyılın başından itibaren Rus siyasi tarihi gözümüzün önünden akıp gidiyor: 1905 Devrimi, Bolşevik Devrimi ve sonrasından SSCB’nin dağılmasına, Gorbaçov ve Yeltsin dönemlerine kadar ülkenin ve toplumun geçirdiği dönüşümün bir özetini anlatıyor yazar arka planda. Bu da çok iyi bir fikir bence çünkü Putin’i iktidara taşıyan dinamikleri konu hakkında hiç bilgisi olmayan okuru bile tatmin edecek ölçüde aktarıyor ve büyük resmi es geçmiyor. Kitabın ikinci yarısında ise, yaklaşık on beş sene boyunca Rusya’nın en güçlü ikinci insanının ağzından Putin’i ve Putin dönemi Rusya’sını okuyoruz. Tarihi ve siyasi gerçeklerin bir araya getirilip ustalıklı bir şekilde kurgulaştırılmasının yanı sıra kitabı çok etkileyici bir siyasi roman yapan bir diğer hatta belki de daha önemli unsur ise yazarın Rusya özelinden hareketle güç, otorite, iktidar, kitle manipülasyonu, uluslar arası politikanın araç ve dinamikleri, diktatörlerin psikolojisi gibi konulara parmak basması ve çıkarımlarını daha önce üzerine kafa yorduğunuz ya da okuduğunuz noktalar söz konusu olduğunda bile etkileneceğiniz kadar filtresiz ve sert paylaşması. Siyasetin nasıl bir oyun olduğunu, kurallarını bilseniz dahi nasıl bir piyondan farksız olduğunuzu anlıyorsunuz bir kez daha. Kitabın en sonunda siyasetin teknolojik gelişmelerle nereye doğru gittiğine dair tespiti de muazzam bir kapanış olmuş bence. Bu sene okuduğum en güzel romanlardan biriydi. Siyasi roman seviyorsanız es geçmeyin derim.
Kremlin'in BüyücüsüGiuliano da Empoli · Ayrıntı Yayınları · 2023168 okunma
2.831 Gösterim
Anlatımınızdan etkilendim, kitabı sipariş ettim, hem de kitaplıkta okunmayı bekleyen bir çok kitap varken. Hadi bakalım, gelsin görelim.