Sema Soykan
Bir Köy Enstitüsü Romani // Sema Soykan
@Semasoykan'dan okuduğum ilk kitap Keske.Etkisinden uzun süre çıkamayacağım,ne kadar çok şey bilmediğimi farkettiğim,ne yazsam eksik kalacak diye düşündüğüm ve KESKE daha önce okusaydım dediğim bir kitap oldu
Yaşanmış olaylardan esinlenerek öyle bir araştırma yapilmis ve emek harcamış ki,yaklaşık 10 sayfalık kaynakça var kitabın sonunda.Yazarın diline,verdiği emeğine,kurgusuna,Cumhuriyet ve Atatürk aşkına ve yakın tarihimizi bu kadar güzel anlatmasına hayran kaldım ve kitabi okuduğum dönemde bu hayranlığımı kat kat arttırdı
Sema Soykan kitapları ile tanışmayanlar ve köy enstitülerinin kuruluşu,amacı,işlevi,önemi sadece öğretmen yetiştirme amaci değil de kültür,sanat,tarım,teknik derslere de nasıl yer verildiği ile ilgili benim gibi cok detaylı bilgiye sahip olmayanlar,Cumhuriyetimizin ilk yıllarindan bugüne ülkemiz üzerinde oynanan siyasi oyunlar,ekonomi ve eğitimimizin isteyerek kötülestirilmesi,insanlarin eğitimden uzaklaştırılması,her konuda dışa bağımlı hale getirilmesi gibi konulari tüm gerçekliği ile harika bir kurgu içerisinde okumak isteyenler için dolu dolu bilgi içeren şahane bir kitap
Bu kadar kötülüğün icinde köy enstitüsünde okumus ve birbilerine asik olmuş Fikret ve Sabia varki..Onların ülkelerine duydukları bağlılık,Eğitim ve aydınlanma icin verdikleri cabalar,gösterdikleri fedakarliklar bana yine de umut var dedirtti,birde keske kavuşabilselerdi..
Sadece kişilerin değil,toplumların da keskeleri ne kadar çoksa,hataları,mutsuzluklari ve pişmanlıkları o kadar derin ve de yakıcı olduğunun hatirlanmasi umuduyla..
Teşekkürler @semasoykan, Alfa Kitap,Buse Gözen ,Ayşen Sıla
//Olgunluk...İçinde nice pişmanlıklar,hatalar barındırıyor.
Pişmanlık..Üzüntü bastırdıkca bahanelerden,'ama'lardan kaleleriniz yükseliyor.
Gurur ve egonuzun emriyle dört bir yandan bilincinizi örüyorlar.Fakat gün geliyor,yüreğiniz komutayı eline alıyor,iste o anda bütün kaleleriniz yıkılıyor.Paramparca olmus sizden geriye o kelime kalıyor . Pişmanlığın dilde vücut bulmuş hali,KESKE....