Psikolojik Gerilim ve Feminizm Nasıl Harmanlanır?
2023 44. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2023 13:09
Sevgili okuyucu, Bu gün, Charlotte Perkins Gilman'ın yazdığı"Sarı Duvar Kağıdı"n dan bahsedeceğim. Bir psikolojik gerilim hikaye dizisi olan bu kitap feminist düşünceyi temsil etmesiyle de ön plana çıkıyor. İlk ve bence en çok dikkat çeken hikaye olan "Sarı Duvar Kağıdı" Adlı hikaye, psikolojik gerilim ve kadınların içsel dünyasını keşfeden önemli bir eserdir. Hikaye, kocası tarafından "sinirsel bir durum"dan iyileşmesi için kırsal bir eve götürülen ve her türlü yaratıcı etkinlikten uzak durması emredilen genç bir kadının günlüklerini takip eder. Kadın, odasındaki sarı duvar kağıdının desenlerinde bir kadın figürü görmeye başlar ve zamanla bu figürle özdeşleşir. Gilman, bu hikayeyle, kadının zihinsel sınırlarını zorlayarak ve gerçeklik algısının bozulmasını anlatırken, okuyucuyu kadının psikolojik çöküşüne tanık etmektedir. Hikayenin psikolojik gerilimi, kadının duvar kağıdının desenlerindeki figürle olan etkileşimi ve kendi akıl sağlığının sınırlarını zorlamasıyla artar. Gilman, okuyucuyu kadının zihninin derinliklerine çekerek, onun gerçeklik algısının nasıl bozulduğunu ve toplumun kadınlara dayattığı kısıtlamaların onu nasıl deliliğe sürüklediğini ustalıkla anlatır. Aynı zamanda kitabın içinde; Ben Cadıyken, Büyük Morsalkım ve Sallanan Sandalye gibi psikolojik gerilim temalı diğer hikayeler de bulunuyor. Şahsi fikrim, Perkins Gilman bu kitapta insan psikolojisinin karanlık yönünü çok güzel işlemiş. Bazen gerçekten başımıza gelebilecek bazen ise mistik yollarla deneyimleyebileceğimiz temaları ele almış. Bunu yaparken okuyucuyu sıkmadan ve bırakması gereken yeri bilerek yazmış. Ben severek ve büyük bir heyecan ile okudum. Psikolojiye, gerilime ve feminizme ilginiz varsa şiddetle tavsiye ederim. Sevgiyle kalın!
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20192,794 okunma
1 +1'leme