Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

304 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Mehmet Berk Yaltırık - Yedikuleli Mansur
Mehmet Berk Yaltırık
Mehmet Berk Yaltırık
bir tarihçi olarak; tarihsel fantastik-korku öyküleri yazmakta olan bir yazarımızdır.
Yedikuleli Mansur
Yedikuleli Mansur
kitabını büyük bir keyifle okuduğumu belirtmek isterim. Türk kültürünü, tarihini içine alarak oluşturulmuş fantastik kurgu dünyası eksikliği çekerken bu tarz konuları ele alan üstüne üstlük bir de tarihçi kimliği bulunan
Mehmet Berk Yaltırık
Mehmet Berk Yaltırık
hocayla tanışmamı sağlayan
Özgür Uçurtma
Özgür Uçurtma
hanıma bir teşekkürü borç bilirim Gelelim kitabımıza 1550li yıllaırn Dersaadet olan İstanbulda geçiyor ağırlık olarak. tarihi bütünüyle korumaya çalışan Yaltırık hoca döneme ait olmayan kurguları dipnot olarak belirtmiştir. Tarihçi kimliği sağolsun kurgu olduğu bilinen kitaplarda da insanımızı yanlış yönlendirmek istememiş anlaşılan. Kitap adıyla eşleşen Mansur karakteri baş karakter olsa da Kara Şaban daha ön plana çıkıyor açıkçası. Ama hikaye Zorbaz olmak isteyen Mansur'un gözünden anlatılıyor. Dönemin sokaklarını, asayişini, insanların yaşamlarını çok güzel betimlemiş yazarımız. Özellikle Azap Kapısı geçtiği yerleri ayrı bir sevdim. Unkapını köprüsünün Beyoğlu kısmında olan tabi günümüzde bulunmayan bir eserdir kendileri. Günümüzde görmek istediğim ve keşke korunsaymış dediğim eski İstanbul foroğraflarında gayet hoş duran bir kapıdır. Kitapta 8 kabadayının, yeniçerilerin ve devlet adamlarının çevre halkı üzerinde nasıl etkisi olduğundan ve birbirleri arasındaki 'racon kanun'unu ele alarak hikayeyi takip etmek kolaylaşmış. O dönem soyadı olmadığından karakterlerin lakaplarıyla anılması ve bu lakapları nasıl aldığını anlatması da eğlenceli yanıydı. İstanbul'un farklı kültürlerden oluştuğunu farklı milletlerden karakterlerin bir aradalığıyla anlatması, Sultan Süleymanı maceraya dahil etmesi, kapitülasyona şöyle bir göz atması hoş detaylar. Ayrıca kırım türkçesiyle anılan maniler -türkçesi dipnot olarak verilmiş-, karakterlerin konuşma tarzlarını yazıya aktarması başarılı bulduğum noktalardır. Kadın karakteri o döneme has sosyal yaşantıdan dolayı maceraya atılacak olan ancak 'gavur' ve hayat kadını olmalıydı. Ya da gümüş ve haç kavramı için bunları bilenin hristıyan bir simyacı olması da kültürümüzde veya tarihimizde olmayan şeyleri zoraki bir bağlamaya çalışmaması da iyiydi. Kitabın dili çoğunlukla sade ve akıcı,
Mehmet Berk Yaltırık
Mehmet Berk Yaltırık
hocamızın önsözünde belirttiği gibi bazı osmanlıca kelimeleri, manileri vs kullanması kurgunun gerçekçiliğini arttırmak içindi. Osmanlıca sözlüğe baktım ama sonra hep aynı kelimeler kullanıldığı için çok zorlamadı açıkçası. 10-15 kelime anca vardır osmanlıca olarak. Ayrıca olayın gündüz ele alınması hoşuma gitit. Bu tarz gotik kitapların aksine gün yüzüyle Dersaadet'i anlatmak istemiş olmalı. Ayrıca sinemada en çok zorlandığım konudur, tamam kasvetli hava anlatılacak vs ama bu 2 numara astigmat gözlerle benim için hayat çok zor :) Kitaptaki eksik bulduğum nokta fantastik kısım dediğimiz yerler. Bunda yazarımızın tarihçi olması ve önceliği o kısma vermesi sebep olmuş olabilir. Açıkçası film şeridi gibi olayların akışı, eserin dili ve tanıdıklığı çok hoşuma gitti. Filmi olsa izlerim. Ama vampir,kurtadam gibi gotik fantastik severler için o kısım biraz vasat olabilir. Ama türk edebiyatında bu türü eksikliği ve özellikle tarihimizi işin içine kattığı için desteklenmesi ve okunması taraftarıyım.
Yedikuleli Mansur
Yedikuleli MansurMehmet Berk Yaltırık · İthaki Yayınları · 2019341 okunma
··
3 artı 1'leme
·
651 görüntüleme
Özgür Uçurtma okurunun profil resmi
Teşekkür ne demek! Yaltırık hoca ülkemizin çok nadide değerlerinden, onu okurlara tavsiye etmeyi vazife görüyorum bir “fantastik” sever olarak. Kendisi pekala bizim ülkemizden de fantastik iş çıkabilir tezini ispatlayan birkaç yazardan biri. Yedikuleli Mansur benim için de çok özel bir kitaptı çok beğenmiştim. Ben de sevgili Ceren Sungur’a ve Edirne akademi camiasını borçluyum onunla yollarımı kesiştirdiği için, ben de onlara teşekkür edeyim o halde.
Mehmet Berk Yaltırık
Mehmet Berk Yaltırık
Yedikuleli Mansur
Yedikuleli Mansur
kitabıyla grup okuma maratonumuza konuk olacak yazarlardan biri. Erkenden okuduğunuz için yine çalışkanlığınızı gösterdiniz sevgili Arzu. https://1000kitap.com/bidunyakitapgrubu olarak kendisiyle toplantımız 4 Haziran Salı 21.00 O zamana kadar kitap okununulsun sorulsr hazırlansın efenimmmmm! İncelemen için teşekkür ederim, metni kendisine ilettim az önce.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.