·168 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Aralık 2023 21:11 Sitede bu kitabı okuyan 120. kişiyim.
Çok yazık.
Bu kitap eğitimcinin, Veli'nin başucu kitaplarından biri olmalı benim gözümde.
Yazar o kadar iyi bir gözlemci ki doğru ve yanlışı çok net bir şekilde söylüyor.
Kelimeleri eğip bükmeden söylüyor.
Okuduklarınız kendinizi rahatsız hissetmenize sebep olabilir. Olmalı da, konfor alanından çıkmalı ve daha çok hayret göstermeliyiz. Doğru bildiğimiz yanlışlar o bir kenara bırakmalıyız.
Ve en önemlisi eğer başarılı çocuklar yetiştirmek istiyorsak eğitim sistemini değil çocuk yetiştirme stilimizi değiştirmeliyiz.
Bir çocuk bilgisayar oyunlarını çok iyi bir şekilde öğrenip öğrendiklerini en iyi şekilde uygulayabiliyorsa neden matematikte başarısız? Türkçesi neden o kadar da iyi değil? Üstelik test kitaplarından yüzlerce test çözdüğü halde?
Peki ilkokulda bol bol o resimli çocuk kitaplarından okuyan, okumayı seven o çocuklar ergenlikle birlikte neden okumayı bir kenara bırakıyorlar?
Bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtlarını bulacağınız ve kendinizi sorgulayacağınız bir kitap.
Ahmet Naç bence bir eğitim dahisi. Daha önce keşke Milli Eğitim Bakanı olsa diye düşünüyordum ama hayır. Kesinlikle hayır, eğitim sistemini 50 kere değiştir, en mükemmelini yap, yine de öğrenmek istemeyen çocuklarla bir başarı yakalayamazsın. Çocuklarda öğrenme isteği uyandırmak önemli olan. O merak duygusu, o keşif hazzı, bir şeyi kendine dert edinmek ve onun üzerinde kafa yormak... İşim sırrının tam da burada olduğunu anlatıyor Ahmet Naç bize.
Diyor ki; Öğrenmek istediklerine karar verip öğrenme yolunda gösterdikleri çaba sonucu kendi kaderlerini çizmeye başlıyorlar. Ve yine diyor ki; okula başladığı güne kadar ve sonrasında sorumluluk almasına izin vermediğini çocuklardan gelecekte çok fazla şey bekliyorsunuz. Beklemeyin.
Ve daha neler diyor neler...
Altını en çok çizdiğim kitaplarda sanırım birinci sırada yer alır bu kitap.
Umarım okursunuz ve okutursunuz. Bu kitabı bir öğretmene, bir ebeveyne hediye edin. Bir kişinin bile doğru bildiği yanlışları sorgulamasına sebep olursa bu çok büyük bir kazanımdır.