2023 60. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2023 10:24
Yaşar Kemal başlı başına bir ekoldür. Satırları okuduğunuz an onun yazdığını anlarsınız. Doğayla bütünleşerek yazılan düz yazı biçiminde şiir... Gerçi dizelerini okusanız onu da anlarsınız: Yaşar Kemal in şiiridir bu. Çok geç tanıştım ben onunla ama her şeyin bir vakti vardır diye boşuna demezler. Bu romanımsı hikayesinde hapiste tanıştığı bir kişinin hayat hikayesini anlatıyor. Bir kişi: Hasan. Bir çocuk daha. İyiyi, kötüyü, ahlakı, sevdayı, töreyi, ölümü daha öğrenemeden kaderi çizilen bir çocuk. Çoğumuz film uyarlamasını da duymuşuzdur, izlemişizdir. Sonunu bildiğimiz, yalnızca sürecin nasıl olduğunu okuduğumuz bir hikaye. Kitapta yine Abidin Dino imzalı tasvirler de var. Hasan'ın çok küçük yaştayken babası (Halil) öldürülür. Annesi Esme'nin sevdalısı Abbas tarafından. Büyükanası, amcaları ve tüm köylü Esme'yi suçlar. Ve Esme ölmezse Halil'in kanı yerde kalacaktır. Annesi ise öyle güzel bir kadındır ki, kimse onu öldürmeye yanaşamaz. Ancak ve ancak onu oğlu Hasan öldürebilir. Kitap boyunca ince ince Hasan'ın zihnine işlerler bunu. Tüm köylü yılan olur, zehrini küçücük Hasan'a akıtır. Yöre halkının hurafeleri, batıl inançları, dini kullanmaları tıpkı bir zehir gibiydi. Zehirlenen küçük çocuk bu illetten kurtulabilmek için annesini öldürür. Olay bu şekilde özetlenebilir ancak, karakterlerin her birinin temsil ettiği bir kavram var. Yaşanmış ve şu anda da yaşanan bunun gibi olaylar bu coğrafyada hala devam ediyor. Bunun gerçekliğinin farkında olarak okuduğunuzda içinizde bir yerler mutlaka titriyor. Suç ve suçlu aradım okurken. Kim suçlu? Esme başka birine sevdalıyken onu zorla kaçırıp tecavüz eden adam Halil mi? Sevdalısına bir daha buraya gelme demek için onunla buluşmaya devam eden Esme mi? Esme'nin çok güzel olması mı? Ondan asla vazgeçmeyip hala peşinde olan Abbas mı? Töre nin vücut bulmuş hali herkesin aklını zehirleyen büyükana mı? Esme'yi güzelliğinden ve kendi korkusundan dolayı öldüremeyen amcaları mı? Yoksa orada burada konuşup dedikodu yapan, uzaktan bakıp da ahkam kesen köylü milleti mi? Suçluyu bir türlü bulamadım!! Ancak tek suçsuz vardı, o besbelliydi. Olan yine o küçücük Hasan'a oldu... Yine her zaman olduğu gibi okurken her şeyi kokladım, gördüm, hissettim. Yaşar Kemal okumak bu yüzden çok keyiflidir. "Keyif" tabii ki ne anlattığında değil, nasıl anlattığında. Kesinlikle tavsiye ediyorum. "Keyif"li okumalar. Arka fonda çalan şarkı: Zülfü Livaneli-Gözlerin
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,1bin okunma