·144 syf.····Okunma: 09 Aralık 2023 20:51 1973 yılında Şili' de meydana gelen bir darbe ve ardından yurt dışına kaçan bir sinema yönetmeni. Onun adı Miguel Litti. Gerçek yaşanmış hikayeden uyarlanan roman bizzat Marquez'in Litti ile yaptığı uzun röportaj sonucu kaleme aldığı yapıt.
Pinochet'in baskıcı ve diktatörce yönetiminde Şili'nin sosyo-ekonomik durumu , insanların baskı altında korkuyla yaşamaları , demokratik bir devletten polis devletine haline nasıl dönüştüğünü aktaran roman aynı zamanda Pinochet 'ten önce Salvador Allende zamanında devlet lehine kamulaştırılan tüm kurumların tekrar hunharca özelleştirilmesini ve milli ,yerli pek birşeyin kalmamasini devamında ise halkın yalanci bir refah düzeyine çıkarıldıgi ama aslında Şili'nin dışı cilalı içi ise yozlaştığını gözler önüne seren bir eser .
Romanda Miguel Litti sahte kimlikle (Uruguay vatandaşı ) ülkeye giriş yapar ve Hollanda,Fransa ,İtalya ortak yapımı çok uzun bir film çekmeye karar verir. Üç farkli anda ve yerde filmler çekilirken Miguel arka plandadir ama asıl yönetmen ve işleri halleden kendisidir.
Filmi çekme aşamasında çok zorlu aşamalardan geçen Litti gerektiğinde sahte eşiyle işbirliği yapmakta , gerektiğinde ise tanimamayi oynamaktadir .
Litti'nin tüm çekimleri bitip kendi gerçek kimliği ortaya çıkmadan ülkeyi terk etmelidir ama nasıl ? Hikayenin sonuna doğru sanki Litti ve yol arkadaşı ile birlikteymissiniz de acaba ülkeden cikabilip kurtulabilecek miyiz heyecanını adeta kahramanlarla birlikte siz de yaşıyorsunuz . Peki kahramanlarımız nihayetlerine erebiliyorlar mi?
Marquez romanı Miguel Litti'nin ağzından yazmış ve oldukça sürükleyici bir roman ortaya çıkarmış.
Kendi coğrafyamızdan da benzer olayları hissettiren bir roman . Acaba diyorsunuz Marquez ölmeden önce bize mi uğramış..:)))
İyi okumalar efendim ...