Felsefi alt metinleri olan ditopya
2023 89. kitabı
José Saramago Körlük #kitapyorumum "Asıl körlük, umudun tükendiği bu dünyada yaşamaktı." #kitabınkonusu Trafik ışıklarında duran bir araba yeşil ışık yandığında hareket etmiyordu. Diğer sürücülerden tepki almasına rağmen haraket etmeyen aracın sürücüsünün yanına gidildiğinde tek söylediği şey "Kör oldum" Demek oldu. Birdenbire gözleri kör olan bu adam herkesi şaşkına uğrattı. Daha önce böyle bir vakaya rastlanmadığı için ne yapacağını bilemeyen doktorlar araştırmaya başladılar ama maalesef fazla ilerleyemediler çünkü körlük bir salgına dönüştü ve inanılmaz hızlı yayılmaya başladı. Hiçbir belirti göstermeden insanlar kör olmaya başladı. Hayattakalmayı başaranlar zorlu bir yaşam sürmeye başladı. #kitabınyorumu Kitap çok ilginç bir şekilde başladı. Felsefi alt metni olan bir distopya. Hangi ülke de hangi zamanda yaşanıyor hatta kimler yaşıyor bunu bile bilmiyoruz. Bu da kitabın evrensel olduğunu ve dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir zamanında herhangi birinin başına gelebileceğini anlatıyor. İnsanoğlu kötü şeylerin hiç kendi başına gelmeyeceğini hep başkalarının başına geleceğini düşünür nedense ve bu detay bunun herkesi kapsadığını göstermenin iyi bir yolu olmuş. Ayrıca sanki yıllar önce olmuş gibi gelse de çok yakın bir zamanda evrensel bir salgın yaşadık ve henüz bitmiş sayılmaz. Özellikle kitabın başlarındaki karantina altına alındıkları yerleri okurken o günleri bir kez daha yaşadım. Körlüğün ne kadar zor olduğunu ve insanoğlunun bu gibi durumlarda ne kadar çirkinleşebileceğini gördüm. Her sayfasında hem şaşırdıö hem hak verdim. Dengeler bir anda değişebilir ve insanoğlu olağan üstü bir olayda hemen modern kimliğini terk ederek vahşileşebilir yazar çok iyi anlatmıştı. Kendisini okutuyor baya akıcı ve yazım dilini çok beğendim önerimdir. Kitaplarla Kalın
Kitap Yorumu
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022132bin okunma