2023 5. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2023 00:00
!Spoiler içerebilir! Yıl sonunda değerlendirme yazdığımdan (maalesef) şunu diyebilirim ki bu sene en çok etkilendiğim kitap Jane Eyre oldu. Olayların akışı, karakterler, hikaye beni içine çekmeyi başardı. Jane'in hayatına eşlik ettik ve onu büyüttük. Bay Rochester ile aralarında kimya etkilese de beni, günümüzün normlarında bakınca aralarındaki 20 yaş farkı içimi gıcık etmedi değil. Ancak benzer dönemlerin romanlarına da bakınca günün koşullarında yaş farkının çok olduğu birlikteliklerin normal karşılandığı görülebilir. İlk başta yadırgadığım ve samimiyetine inanmakta zorluk çektiğim bu birlikteliği 'Gurur ve Ön yargı' örneği ile karşılaştırdım ve kafamda makul bir düzleme oturtabildim en azından. Jane'in dayısının çocuklarının bile roman sonunda akıbetlerinin ne olduğunu öğrenmemiz, Jane'in onca olumsuz tecrübeye rağmen kendini yetiştirmeye ve geliştirmeye çalışmasını takdir ettim. Okuldan almış olduğu eğitimin ben onun asi tarafını bu kadar törpüleyeceğini düşünmüyordum. Açıkçası arkadaşı Helen'i kaybettikten sonra uyumu bozmamak adına pek ses çıkarmasa da isyankar ve özgür ruh halini yeni yaşacağı yerlerde hissettireceğini düşünmüştüm. Oysaki karakterimiz biraz siniyor sanki, daha güçlü bir karakter profili çizilebilirmiş gibi hissettiyor. Fakat aslında Jane'in güçlü bir yapısı olduğunu malikaneden ve düğünden kaçtığı zaman anlıyoruz. St.John ile aralarında son ana kadar bir şeyler olmasını bekledim açıkçası, manipülasyona eğilimli duran Jane profili aslında güçlü olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. En sonda kendisini mirasla beraber biraz özgüveni yerleşmiş olarak görüyoruz ve ekonomik özgürlüğü sayesinde hayatında belki de alacağı ilk kararı görüyoruz: Rochester'e dönmek. Ben bu kitabı tekrar okurum, şimdi de filmini izlemeye gidiyorum. Bakalım hangi sahneleri çıkartmışlar.
Jane EyreCharlotte Brontë · Doğan Kitap Yayınları · 202042,1bin okunma