·400 syf.····Okunma: 16 Aralık 2023 12:11 İthaki Yayınları’nın “Bilim Kurgu Klasikleri”nden olan bir kitap daha. Nedense benim için okuması biraz uzun sürdü. Aşırı akıcı bir kitap diyemem.
Kitap, kıyamet sonrası bir Dünya’yı anlatıyor diyebiliriz. İnsanlık atom bombalarıyla Dünya’yı mahvediyor. Bu atom bombalarının yapılmasına neden olan bilimi lanetliyor ve kitapları yakıyorlar. Leibowitz bombaların patladığı dönemden bir bilim insanı ve kitaplardan bazılarını saklamaya çalışıyor. Yıllar sonra bu bilim insanının adına bir tarikat kuruluyor. Hristiyanların gözünden dinliyoruz aslında bu hikayeyi. Leibowitz’i aziz ilan eden bi tarikattan özellikle.
-Bu kısımdan sonrası spoiler içeriyor.-
Kitapta 3 dönem mevcut. Cahilliğin sürdüğü ilk dönemde bulunan kitaplar saklanıyor ve anlamadan kopyalanmaya çalışılıyor. Daha sonraki dönemde bilim yeniden keşfedilmeye çalışılıyor ve özellikle bu saklanan kitaplar sayesinde gelişmeler oluyor. Son dönemde ise aşırı modern bir Dünya görüyoruz. Fakat hikayenin sonunda insanlık yine bir savaşa giriyor ve atom bombalarını tekrar kullanmaya başlıyorlar.
Kitabın son bölümünde ise bir grup insanın yıldızlararası bir yolculuğa çıkıyor ve Dünya’yı terk ediyorlar.