Puan vermedi·293 syf.··Beğendi
···Okunma: 18 Aralık 2023 19:40 Kitabı çok beğendim, etkileyici buldum. Kitap yazıldıktan sonra eleştirmenlerin yoğun eleştirilerine maruz kalmış. Eleştirmenler kitabın kurgu değil, öz yaşam öyküsü olduğunu düşünmüşler. Beni kitaba başlarken öz yaşam öyküsü olması çok etkiledi. Kitabın konusu şizofreni tanısı konulan bir hastanın iç dünyası, hissettikleri, hissedemedikleri. Gerçek yaşamla bağ kuramayıp kendi oluşturduğu dünyada yaşarken artık o kurgu dünyanın da baskılarına dayanamayıp intiharla yardım isteyen 16 yaşındaki bir genç kızın yaşadıkları.Yaşadığı tedavi sürecinde sizin de sorduğunuz bütün sorulara cevap aldığınız bir akış oluşturulmuş. Kurgu bir dünya oluşturmasının sebebi kendini farklı hissetmesi, hissettirilmesi olmuş. Eğer intihar girişimi olmasaydı aile kesinlikle bu yardım çığlığını anlamayacaktı. Kızlarının hasta olduğunu kabul etmeyeceklerdi. Çünkü bu süreçte bile kabullenmeleri çok zor olmuş. Ve bence Deborah(karakterin adı) bunun farkında olacak kadar zeki ve farkındalığı yüksek bir kızdı. Şu soruyu kitapta kendisi de soruyor, ben de sordum doğrusu. Onu bu kurgu dünyaya iten konular bir çok kişinin yaşadığı şeyler. Neden o? Çünkü maddi manevi iyi bir çocukluk geçirmiş. Buna cevap olarak şöyle yazılmış. Bazı yaşantılar bazı kişiler için daha saplantı haline gelebilir. Bu yaşantılar şizofreniyi tetiklemiş. Gerçek dünyaya bağlanmadan oluşturduğu kurgu zemini terk edememesi, tutunmak için savaşırken yaşadığı duygu değişimleri, hissizlik, kurgu dünyasında kalmak istemesi, yeni bir dil oluşturması, iletişim kuramaması o kadar gerçek o kadar iyi anlatılmış ki çok etkilendim. Peki kitabın adı neden Sana Gül Bahçesi Vadetmedim. Doğrusu isim bir aşk romanını çağrıştırıyor ama öyle değil. Doktoru iyileşme sürecinde gerçek yaşam için ona bu cümleyi kuruyor. Son olarak yazarın bütün bu savaşı kazanıp, hayata tutunup, bütün duygularını hatırlayıp yazabilmesine, gücüne hayran kaldım.