Türkiye ve ABD İlişkileri Bağlamında Emperyalizm
2023 22. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 15:00
Yazar Cumhuriyet tarihinde geçmişten günümüze Türkiye-ABD ilişkilerini uzak bir bakış açısıyla ele alıyor. Tarih sırasına göre değil kendi yorumlamasına göre yazılmış ve daha çok deneme türünde bir kitap olduğu söylenebilir. Yazar neden böyle bir anlatım tarzı benimsemiş anlamak zor oysaki tarih sırasına göre olayları daha yakın pencereden inceleyip yorumlayabilirdi. Okuyucu içinde çok daha bilgilendirici bir kitap olurmuş. Tarihsel sürecini bildiğim kısımlarda kitaba eşlik ederken bilmediğim kısımlarda anlatılanı anlamakta güçlük çektim. Bunun dışında kitap sık sık kendini tekrar ediyor. Bazı alıntılar kitabın başında, ortasında ve sonunda da yer almakta. Kitap 536 sayfa yerine 250-300 sayfa aralığında olabilirdi. Eski baskılara yazılan genişletilmiş önsözler kitabın ilk 100 sayfasını oluşturmakta. Kitabın son 75 sayfasında ise ekler bölümü yer almakta. Ekler bölümün zengin tutulması güzel olmuş fakat önsözler için aynısını diyemeyeceğim. Keşke yazar kitabı bu kadar uzatmak yerine yeni bir kitap ya da ikinci bir kitap çıkarsaymış dedim. Kitabın ismini aldığı 1956'da Nelson A. Rockefeller tarafından Eisenhower'a yazılan mektubun kitapta belirtilen kaynağında doğrulayamadım. Kitapta mektubun Harvel O'Connor'ın "Petrol İmparatorluğu" kitabının Almanca baskısında geçtiği yazıyor. Ben İngilizce baskısını Internet Archive üzerinden buldum. Anahtar kelimeler üzerinden yaptığım aramada herhangi bir sonuç elde edemedim. Dahası bahsi geçen kaynak kitap 1955 yılında basılmış. Nasıl 1956 yılındaki bir mektubu barındırsın? Kitabın Linki: archive.org/details/empireo... Kişisel yorumum mektubun kaynağının doğru olup olmamasın genel bağlama bakıldığında çokta önemli olmadığıdır. Eleştiriyi çok uzatmadan kitaptan yapacağım iki alıntı ile yazara iki parça eleştirim daha olacak. "Türkiye'de 'sol' denilince tüyleri diken diken olanlar, nefret duyanlar, ABD ideolojisiyle yetişmiş kafalardır." Syf. 255 Ülkemizde kendini solcu ideolojik çizgide konumlandırmış oluşumların yaptıklarına bakmak bu sözün ne kadar yersiz olduğunu anlamak için yeterlidir. Bizde sol ekseriyetle terör eylemleriyle biliniyor. Bunun sorumlusu da mı sol çizginin dışında kalanlar. Ayrıca solcuların pek azı gerçekten anti-emperyalist çizgide durabilmeyi başarmıştır. Bir çoğu Atsız'ın deyimiyle vicdanını Moskova'ya satmıştır. "Dahası, Güneydoğu olayları 1980 öncesinin olaylarından daha da ağır sonuçlara gebedir." Syf. 437 93 yazında yazılan bu satırlar için yazarın ön görüsü karşında saygıyla eğiliyorum. Maalesef ki Kürt sorunu daha da derinleşmiştir fakat neleri geride bıraktığımıza bakarsak şiddet ve terörün sömürüsü oldukça azalmıştır. Artık şiddetin sınırımızın dışına (Suriye) taşındığını görüyoruz. Son olarak yazardan başka bir alıntıyla bitirmek istiyorum: "Amacım bir yanlışın, bir gerçeğin altını çizerek "içine itildiğimiz çıkmazdan çıkış yollarını arayalım, aramaktan vazgeçmeyelim," demektir. ABD'nin buyruğunda kalalım, demek değildir. Çünkü Amerikan yardımı bizim çıkarımız için değil, ABD'nin çıkarları için kullanılmaktadır." Syf. 301
Siyaset & Politika
Oltadaki Balık TürkiyeM. Emin Değer · Kilit Yayınevi · 2012813 okunma