·288 syf.····Okunma: 26 Kasım 2023 10:09 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza,kiminin çok sevdiği ve idol olarak gördüğü kiminin ne diyor bu adam dediği, kimininse dinlerken kendinin ne kadar “cahil” olduğunu fark ettiği, ekranların sevilen yüzü İlber Ortaylı ve onun”Bir Ömür Nasıl Yaşanır ?“ kitabı ile geldim.
Bu kitabı okulumuzun kitap kulübü ile okumaya karar verdik. Aslında ben kişisel gelişim kitapları okumayı çok sevmiyorum. Çünkü, çoğunun “Şunu yaparsan şöyle olursun “ yada “ Şöyle yap ve sonuçlarını gör” gibi cümlelerle okuyucu biraz uyuttuklarını düşünüyorum. Yani kişisel gelişim kitaplarını çok yeterli görmüyorum yada çok çok iyi bir kişisel gelişim kitabı şimdiye kadar okumadım. (Okuyan varsa yorumlarda tavsiye edebilir) Aslında bu kitap tamamiyle bir kişisel gelişim kitabı mı ? Emin değilim. Neyse.Bu yüzden bu kitabı da kendi irademle aldım diyemiyorum.
İlber Ortaylı’yı dinlemeyi seviyorum. Özellikle ilgimi çektiği konularda, -tarih,edebiyat gibi - konuşuyorsa ki onunda uzmanlık alanı olan konular. Uzun süre dinleyebilirim. Ama İlber Ortaylı okumak nasıl bir hissiyat veriyor? Diye sorarsanız, size dinlemek gibi cevabını verebilirim. Yani İlber Hoca’ya mahsus konuşma şekli okurken hep beynimin içinde döndü durdu. Kendimi bir türlü bu durumdan çıkaramadım. Aslında iyi de oldu. Bu sayede daha hızlı okudum diyebilirim. Kitabın soru cevap şeklinde yazılması da hızlı okunmasını sağlıyor.
İlber Hoca’ya bu kitabında kendi hayatı ile ilgili çok fazla soru geliyor ve o da cevaplıyor. Bu kısımlar kitabın bana göre en ilgi çekici alanlarıydı. Bir İlber Ortaylı nasıl ortaya çıkmış? Nerelerde okumuş ? Ne okumuş ? Nereleri,neden gezmiş ? Gibi özel cevaplar aslında bize ne yapıp ne yapmayacağımızı da söylüyor. Burada İlber Ortaylı’nın sürekli üzerinde durduğu bir konuda, sürekli hareketli bir yaşama sahip olmak,konfor alanından çıkıp kendimize yeni pencereler açmamız gerektiğinden defaatle bahsediyor. Yeni insanlar tanımak,yeni yerler tanımak,çok okumak ve çok gezmek. Miskinliğe şiddetle karşı çıkıyor ve kesinlikle haklı. “Evlenip mobilyacı gezeceğinize dünyayı gezin” derken de haklıydı. En iyisi evlenip gezmek
Tabi kitapta çok fazla bölüm ve haliyle soru var. Özellikle İlber Ortaylı soruları cevaplarken verdiği şahıs isimleri şimdi bu da kim ? Dedirtmiyor değil. Tek tek bakmak hem çok yorucu oluyor hem de çok fazla zaman kaybına yol açıyor. O yüzden ben okuyup geçtim. Ayrıca bazen çok ilgimizi çekmeyen yada hiçbir zaman bahsedilen yerlede olamayacağımız ve bahsedilen kişilerle karşılaşamayacağımız için bazı bölümler biraz sıkıcı olabiliyor. Ama genel olarak, eğitimden tutunda sanata, kişisel gelişime kadar çok değerli tavsiyeler okumak insana iyi geliyor. Herkese tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar..