·58 syf.····Okunma: 29 Aralık 2023 01:32 Ateş Yakmak Jack London' ın 3 kısa hikayesini içeren bir kitap. Yazarın Kuzey' de geçirdiği yılların eserleri için önemli bir esin kaynağı olduğunu Beyaz Diş, Kutup Yıldızı gibi kitaplarından biliyoruz. Nitekim bu kitapta da hikayeler kuzeyde geçiyor ve insanın temelde soğukla, ıssızlıkla, yalnızlıkla, açlıkla, kaybolmuşlukla, çaresizlikle ve ölüm korkusuyla mücadelesini ele alıyor.
Kitaptaki 3 hikayeden ilk ikisi "To Build a Fire" adıyla 6 yıl arayla yazılmışlar. İlk iki hikayedeki temel akış, olayların sırası ve yaşananlar benzer ancak sonları ve üslupları çok farklı. Yazarın 6 yıl içinde yazım dilinin ne kadar değiştiğine şahit olduğumuz için benzer hikayeleri okumayı sevdim. Bu kıyasın daha doğru yapılabilmesi adına ilk yazılan eserin kitapta ilk hikaye olarak yer almasını tercih ederdim.
Bu 3 hikaye içinde beni en çok etkileyense kesinlikle son hikaye oldu. İnsanın yaşamak uğruna gözden çıkarabileceklerini yazar çok tadında bir üslupla anlatmış.
London öyle güzel yazmış ki sayfaları çevirdikçe kendinizi buzların arasında, dondurucu bir soğukla karşı karşıya kalmış bir halde buluyorsunuz. Birçok kez karakterlerin cevaplayamadıkları "Pes edip ölümün tatlı çekimine kapılmak mı yoksa son bir gayretle yaşama tutunmak mı?" sorusunu siz de soruyor ve öyle bir durumda ne yapacağınızı tasavvur ediyorsunuz. Çarpıcı sonlarıyla beni sarsan bir kitap oldu diyebilirim. Muhtemelen bundan sonra ne zaman Kuzey' in bahsi geçse London' ın bu eserini hatırlayıp irkileceğim:)
Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar dilerim