Gönderi

Çay kültürümüzün durumu nedir?
“Çaydanlıkta sahte memba suyunun fokur fokur dakikalar boyunca kaynatırsın. Madenî demliğe bir avuç çay atarsın. Üzerine cazzz diye kaynar suyu boca edersin. On dakika sonra bulaşık suyunuz hazırdır. Çay kültürü Japonya'da vardır. Orada çay hazırlamak silsileli icazeti olan üstadlardan (çay şeyhlerinden) senelerce eğitim ve rehberlikten sonra öğrenilir. Türkiye, belki dünyanın en fazla çay içilen ülkesidir ama bizde çay kültürü yoktur.Türkiye'de çay kültürü olsaydı, Paris'teki (şubeleri de var) Çaylar Sarayı (Le Palais des Thes) mağazasına benzer bir çay mağazamız olurdu. Orada şu anda 250 küsur çeşit çay satılıyor, firmanın bir de çay okulu var.İngiltere'de çok zengin ve köklü bir çay kültürü vardır.(Japonların çaylarının bizim damak tadımıza uymadığını da belirtmeliyim.)Adam zengin ve evinde krom kaplı madenî bir demlikle çay demleniyor. Bu adamda çay kültürü yoktur. Zengin bir kişinin (şayet medenî bir zenginse) kaliteli ve kıymetli porselen, seramik, toprak demlikler kullanması gerekir. Hattâ uzak doğu işi dökme bir demliği de olabilir. (Porselen demlikli damgalı Türk, Acem veya Rus semaverini de unutmayalım...)Dünyanın çeşitli yerlerinden nadide ve kıymetli çaylar getirtip çeşit çeşit harmanlar yapması, çayı harika bardaklarla içmesi gerekir.Çay asil bir içecektir. En nefis çay, içilirken gıybet yapılıp bayağı laflar edilirse tadını kaybeder acır.Üç dört medenî, kültürlü, efendi, irfanlı zat çay içerken neler konuşabilir?.. İlim, tarih, edebiyat, mimarlık, sanat, dekorasyon, hüsnühat, (dindar iseler) tasavvuf, hikmet, insanlık...Çay içerken futbol konuşulmaz, âdi politikadan bahs edilmez. Çay acır!..Bazıları çayın acı bir su olduğunu söyler... Merkep hoşabtan ne anlar!..Kendisine sıcak çay ikram edildi, hemen bir dakikada hüp hüp hüp bitiriverdi. Bu kişi de çaydan anlamıyor demektir. Çay yudum yudum bekleye bekleye, tadını ala ala içilir. Altı yedi dakikada içiler çayın ilk yudumunun tadı başkadır, son yurdumunun başka. Çay bekledikçe değişime uğrar.Çayın yanında ne olur? Tuzlu veya şekerli kaliteli kurabiyeler olabilir. Şam kurabiyesi, bebek keki, tereyağla yapılmış kandil simidi, hakikî İstanbul simidi (Bulabilirseniz tabiî...)...”
··
2 artı 1'leme
·
1.243 görüntüleme
KatîSûrette okurunun profil resmi
İlk çay demleme tecrübem bizim çayı (Japon kültürüyle) cam demlikte ve soğuk suyla demleyerek olmuştu. Tamamen acemilikti benimki fakat öğrendim ki berrak ve tam aromalı demlemiş oluyoruz çayı 🙏🏻 Ankara'da üzerine çokça sohbet ettiğimiz mevzulardandı.
ADNAN
ADNAN
Türkiye' de doğu yöresinde de soğuk demleme yapıldığı bilgisi var.
Tuanaynay okurunun profil resmi
BiZde Sadece Rize’de çay bardaklı konseptli bir plaza var o kadar 😒
Fatma Zafir okurunun profil resmi
„En nefis çay, içilirken gıybet yapılıp bayağı laflar edilirse tadını kaybeder acır.” Bu kadar doğru olan bir cümle okumadım bu uygulamada, çok güzel bir bakış açısı.
Zeynep okurunun profil resmi
Közde demlenmiş çayı hiç bir şeye değişmem 😊
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.