Karamazov kardeşler felsefesi
2022 85. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2022 21:06
"Eğer tanrı olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi." Ve belki de icat ettik çünkü tanrı insanlar için gerekliydi. İnsan bir suç işleyip gerçekten pişman olduğunda devlet mahkemelerinde onu itiraf edemez çünkü gerçekten pişman olsa bile asla bağışlanmayacaktı. Onun gerçekten affedilmeye, bağışlanmaya ihtiyacı vardı ve bunu onun içini bilen sonsuz güçteki tanrı yapabilirdi. Günah çıkarmaya gidip devlet mahkemelerinde itiraf edemediği suçunu itiraf edebilirdi. Ya da İslam dininde olduğu gibi tövbe edebilirdi. Her şeyi bilen tanrı şüphesiz onu affederdi ve kişi huzura kavuşurdu. Ve eğer tanrı yoksa o zaman şeytan da yoktur belki de onu da insan kendi icat etmiştir, hemde kendi benzeri gibi icat etmiştir tıpkı tanrı gibi değil mi? Şeytanın romantizması mı olurmuş? "Bazen insanlaştığıma göre neden olmasın?" Anlatacak, konuşacak haftalarca şeyler olabilir ama karamazov kardeşler için bir podcast hazırlamıştım yorumlara bırakıyorum :)
Podcast
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,3bin okunma
2 +1'leme
5,2bin Gösterim
Semih ASLAN
Teşekkür ederim. İçimizdeki şeytan eserinde kişinin kendi içindeki "benlik" in "ben" e yaptırdığı davranışlardan söz edilmiştir. Kişi aslında kendine bile söylemedi bir karakter barındırır. Aslında kötü olmak içinden geliyordur ama "ben iyi bir insan olmalıyım." diyerek yapmaz aslında bu da Fyodor Dostoyevski Yeraltından Notlar eserinde söz edilir "insanın başkalarına söylemediği şeyler vardır. Sonra arkadaşlarına söylemediği şeyler vardır. Ve kendine de söylemediği şeyler vardır." Bunların aksine karamazov kardeşlerin şeytan ögesi bir psikolojik durum değil felsefi bir ögedir.