···Okunma: 05 Ocak 2024 18:43 Bir dilim tam tahıllı ekmek, 1 adet karamelli fıstıklı çikolata, bir çorba kaşığı beyaz toz şeker ve bir muz ; bu besinlerden hangisinin kan şekerini en fazla yükselttiği sorulduğunda her on kişiden dokuzu yanlışı seçer. Cevap toz şeker (G.İ = 68) ya da çikolata ( G.İ= 55) değil. Burada kazanan 71 glisemik indeks değeriyle tam tahıllı ekmektir. Hatta bu konuda beyaz ekmekle berabere kalıyor. Buğdayın kan şekerini sofra sekerinden çok daha hızlı yükselttiği otuz yılı aşkın süredir biliniyor. Hâlâ bunun mümkün olmadığına inanmayı başarıyoruz. Bu bizim aklımıza yatmıyor. Kan şekerini buğday kadar hızlı yükselten çok az besinin olduğu kanıtlanmış bir gerçek.
Modern toplumda beyin sağlığındaki önlenemez çöküşü başlatan en önemli etkenlerden birinin buğdayın insan beslenmesine dahil edilmesi olduğuna dair pek fazla kuşku kalmamıştır. Taş devrindeki atalarımız da bu tahıldan az miktarda tuketirlerdi. Ancak bizim bugün buğday dediğimiz tahıl ile atalarımızın nadiren tükettiği yabani buğday arasında pek benzerlik bulunmamaktadır. Günümüzde melezlestirme ve genetik modifikasyon teknolojilerinin katkılarıyla, günümüz buğdayinin avcılık toplayıcılık dönemindeki atalarımızın tükettiği tahılla neredeyse genetik, yapısal ve kimyasal hiçbir benzerliği bulunmamaktadır. İşte sorun da burada başlıyor: Organizmamızı genetik olarak hazır olmadığımız birtakım malzemelerle karşı karşıya bırakmak. Günümüz toplumumuzda beslenmemizin yüzde 60 ını oluşturan tahıla dayalı beslenme beynimizin kaderinin genlerimizin elinde olmadığını kanıtlar nitelikte. Kronik baş ağrıları, depresyon, epilepsi, alzheimer ya da şiddetli duygu dalgalanmaları gibi beyinle ilgili farklı bir sorundan muzdaripseniz bunun suçlusu DNA' nız değil. Suçlu tukettiğiniz besinler. Beyin hastalıkları her gün tukettiğiniz ekmeğin başının altından çıkıyor. Modern tahıllar beynimizi tahrip eder. Modernden kastım sadece obezite savaşçısı dostlarımız tarafından lanetlenen rafine beyaz unlar, makarnalar ve pirinç değil, bütün tahıllar. Birçoğumuzun saglıklı olduğunu düşündüğü için bağrına bastığı tam buğdaylı, tam tahıllı, çok tahıllı, yedi tahıllı, taşta , değirmende öğütülmüş ( yulaf) ürünler de buna dahil.
Tahıl Beyin tahılların beynimiz üzerindeki yıkıcı etkisi üzerinde kısa bir tura çıkarıyor bizleri. Toplum olarak beslenmemizin büyük bir kısmı tahıla dayalı olduğu için okunmasını herkese tavsiye ederim.