Puan vermedi·96 syf.····Okunma: 08 Ocak 2024 22:07 Hikayemiz belki de sessiz sakin bir yer olduğundan dolayı haritalara bile eklenmeyene bir kentte geçiyor. Kent sakinleri o kadar sakin ve uyuşuk ki hiç ne kadar mühim mesele varsa gündemlerinde fakat bir türlü bu meseleler hakkında karara varamıyorlar. Sele sebep olacak bir su sızıntısı mı var akmaya devam ediyor, yıkılmak üzere bir kule mi var kendi haline bırakılıyor. Der, pazarında yangın var Belediye Başkanı bırakalım yansın diyor. Bu kentte uyuşukluk o raddede ki evlenmeye kalkan bir çift için gereken süre tamı tamına on yıl.
Doktor Ox şehri aydınlatma bahanesiyle bitkileri dahi vahşice özgürleştirecek bir deney yapar.
Bu sakin kentte bir doktor ve avukatın tartışması ilk infialdir. İkisinden biri diğerine siyasi bir tartışmada sözlerinin nereye varacağını düşünemediğini söylemiş. Vay anam sizler bu sözün bu kentte nasıl karışlandığını bir bilseniz...
Bu olay unutulduktan sonra Tiyatroda çalgı aletlerinin parçalandığı ve on altı dakikalık bir oyundan - beş altı saat sürermiş tiyatrolar- ve bankacının verdiği partide herkesin kurdumasından sonra Doktor Ox zehri bütün kente vermiş.
Bu sakin uyuşuk kentiler bu zehri aldıktan sonra neredeyse yan köye savaş açacak olmuşlar. Savaş sebebi de belki altı yuz yedi yüz yıllık bir olay. Vay efendim sizin köyün ineği bizim topraklardan ot yedi... Doktor Ox'un yaydığı gaza maruz kaldıkça kent sakinlerine çokça mantıklı gelen bu düşünce bu gazın etkisinden kurtulunca akıllarına bile gelmiyor. Özellikle Belediye Başkanı ve Yardımcısının kuleye çıktıklarında kesinlikle yapılacak olan savaşa dair bir şeyler konuşmayıp dostça sohbet etmeleri buna örnektir.
Kendisi bir kimyager ve fizikçi olan Doktor Ox insanların hem fiziksel hem de fikirsel gelişimlerinin veya çökülerinin moleküllerden kaynaklandığını düşünen bir bilim adamı. Bu düşüncesini yardımcısı Ygene ile tartışırken söylediği şu cümlesinden anlamak mümkün gözüküyor: " ... haklı değil miymişim? Bütün bir milletin yalnızca fiziksel gelişiminin değil, aynı zamanda ahlak anlayışının, ağırbaşlılığının, yeteneklerinin, siyasi düşüncelerinin neye bağlı olduğunu görüyor musunuz? Bu, molekül sorunundan başka bir şey değil."