2024 4. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2024 22:16
Bu Dâvet Bizim Okuma Kulübü’müzden bir grup arkadaşım ile her sene olduğu gibi bu sene de Marcel Proust alt okumalarını başlattık. Önceki yıllarda okuyamayanlar ya da yarım bırakanlarla ele ele, Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin yedi kitabı dahil, Proust’a dair toplam 12 kitap okuyacağız bu yıl. Ve White’in eseri bu okumaların ilk kitabı idi. Edmund White bu kitapla birlikte bizi Proust’un serisine hazırlarken, yer yer spoiler da veriyor. Ancak o kadar çok sayıda ve derinlikli eserler okuyacağız ki, White’in spoilerları muhtemelen uçup gidecek :) Bu kitapta Proust’un çocukluğu, eşcinselliği ve aşkları, eserlerini yazma süreçleri, bir çok ünlü isimle olan tanışıklığı, hayatındaki kişileri eserlerinde kiminle eşleştirdiği, Dreyfus davası savunucularından biri olduğu, Andre Gide’in Swann’ların Tarafı’nı basmayı reddetmesi Proust’un efemine tavırları ve nevrozlarını iyileştirmek için babasının başvurduğu yolları…vb. okuduk. Şubat ayında Proust’un hizmetkarı Celeste Albaret’in kaleme aldığı, MÖSYÖ PROUST adlı eseri okuyor olacağız. Ama öncesinde, Kayıp Zamanın İzinde serisinde sıkça karşılaşacağımız Dreyfus Davası ile ilgili Emile Zola’nın askeri kurmayı hedef alarak kaleme aldığı açık mektup olan SUÇLUYORUM adlı eseri okumaya gidiyorum. #edmundwhite #marcelproust
Bu Dâvet Bizim
Marcel ProustEdmund White · Edebi Şeyler Yayınları · 2019108 okunma