Mustafa Kemal'in Uçakları
2024 2. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 11:07
Yazar Türkiye'deki havacılık faaliyetlerinin başladığı 1924 yılından günümüze kadar ki seyrini, belgelerle ve tanıklarla anlatmıştır. 1924'ten 1950'li yıllara kadar olan kurumsal ve özel teşebbüsleri, bu teşebbüslerin engellenmelerinin sebeplerini, bağımsız bir ülke olmak için bağımsız bir üretim ağına sahip olmamız gerektiğini akıcı anlaşılır bir dille yazar. Havacılık sektörüyle özel ilgisi olmayan okurlar bazı bölümlerde uçakların teknik bilgileri verildiği için biraz sıkılabilirler. Ancak yazar anlatımını yaptığı uçağın bilgilerini verirken aynı dönemde diğer ülkelerin uçaklarıyla kıyas yapıp dünya standartlarında uçak imal ettiğimizi vurgulamak istemektedir. "Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937’de TBMM’nin açılış konuşmasında, 'Bundan sonrası için bütün tayyarelerimizin ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve harp sanayimizin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi iktiza eder' demiştir. ... Atatürk’ün söylemleri maalesef en yakın silah arkadaşları tarafından göz ardı edilmiş, Türkiye’nin hiç ihtiyacı olmadığı halde, 1947 yılında ABD ile Marshall yardımı adı altında anlaşma yapılarak Türkiye farkında olmadan bağımlı hale getirilmiştir." sözleriyle yazar yeni Türkiye'nin hayatta kalma ve güçlü olma reçetesini bildirmiş, fakat ülke yönetiminin hangi yöne saptığını da göstermiştir. Mustafa Kemal'in Uçakları İsmail Yavuz
Tarih-Araştırma
Mustafa Kemal'in Uçaklarıİsmail Yavuz · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2018253 okunma