Venedik'te Ölüm Kitabı en yakın arkadaşımın önerisiyle okudum ve içeriğiyle ilgili hiçbir bilgim yoktu. Büyük bir merakla okumaya başladım ve okudukça 'bu kitap kesinlikle bir kere daha okumayı hak eder' diye düşündüm. Çünkü bazı yerleri yeterince anlayamadığımı, fazla eksik bilgilerim olduğunu gördüm. Özellikle mitolojik ögelerin baskın olması ve benim bu konudaki bilgi eksikliğimden kaynaklı okurken bazı yerlerin üzerinde fazlaca durdum. Öncelikle iki şekilde kitabı incelemek istiyorum. Birincisi kitabi okuduktan sonraki saf düşüncelerim, ikincisi de kitabı bitirdikten ve başka insanların incelemelerini okuduktan sonraki değişen ve gelişen düşüncelerim üzerine olacak. İlk süreçte Aschenbach'ın Tadzio'ya olan yönelimini daha çok bir Tanrıya taparcasına büyük bir hayranlık olduğunu gözlemledim. Bu sırada yapılan betimlemeler ve kitabın akışının nasıl seyredecegini büyük bir merakla bekler oldum. Daha çok yazarın gence yönelik tutumunu anlamlandirmayla geçti benim için. Sonrasında bu tutkunun yerini büyük bir şehvete ve aşka dondurdugunu gördüm burada benim için pedofili barindiracak bazı şeyleri gördüm ve bu durum beni biraz hayrete düşürdü. Acaba yazarın anlatmak istediğini tam olarak anlayamıyor muyum yoksa gerçekten bir pedofili öğesi mi barindiriyor diye düşündüm. Bu durumun olasılığı bile beni hayal kırıklığına uğrattı. Ama bu düşünceye çok tutunmamaya çalışarak daha çok ikili arasındaki ilişkiyi çözmeye odaklandım. Böyle bir kitabin pedofili guzellemesi yaptigini ve sadece buna odaklandığını düşünmek bence sacmalikti. Tam olarak kitabın ana fikrini o an oturtamamis olsam da farklı bir anlama çıkacağını düşündüm ve kitabı okumaya devam ettim. Kitabı okudukça yavaş yavaş bazı düşüncelerim kafamda oturmaya başladı. Güzel olana karşı hissettiğimiz yakınlığın tutarsızlasmasiyla bizim için nasıl büyük bir yıkım getirebileceğini düşündüm. Aschenbach'ın Tadzio'da aslında gerçekleştiremediği potansiyelini, zaaflarını, geç kalmisliklarini gördüğünü düşünüyorum. Tadzio'nun genç bedeni ve ruhu ondaki bastırılmış gerçeklerin bir yansimasiydi sanki. İncelemeleri okuduğumda kitap insanları iki kesime ayırmış. Bir kesim tamamen kitabın pedofili unsuru barındırdigini düşünüyor diğer kesimse kitabın daha derin anlamları olduğunu savunmus. Ben de zaman zaman iki düşünceyi de yaşadım. Bence yazar burada çocuk bir karakter olusturmasiyla insanların tutkunun esiri olmasıyla gözünün hiçbir şeyi görmedigine, ahlak dışı olan her şeyin nasıl normallestigine vurgu yapmak istedi. Thomas Mann
Venedik'te ÖlümThomas Mann · Can Yayınları · 20074,656 okunma