···Okunma: 14 Ocak 2024 11:47 Tarihi kurguları severim. Ortada gerçekten yaşanmış bir gerçeklik vardır. Detaylar net değildir belki. Bir yazarın buna arka planda bir kurgu yaratması hoşuma gider. Ama bu kitabı alırken tarihi gerçekliğinden haberim yoktu çünkü gerçek olamayacak kadar saçmaydı. Ama değilmiş..
Yıl 1518. Yer Strasbourg. Frau Troffea bir gün evinden çıkar ve dans etmeye başlar. Onu gören komşuları ona katılır. Sonra yan mahallekiler. Sonra tüm şehir derken 3 ay sürecek olan “dans vebası” başlar. Bu bir salgındır çünkü dans edenler ölümüne dans eder. Şuursuzca, yemeden içmeden aylarca, ayakları bacakları eklemleri parça parça olana kadar…
Jean Teule(yazarımız) aslında bir karikatürist ve bu tarihte açıklanamayan fenomen üzerine çok nefis bir kurgu yazıyor. Bol göndermeli, bol yermeli bir toplum ve katolik kilise eleştirisi yapıyor.
Ben arka kapağı okuduğumda oo nefis hayal gücü demiştim. Olayın tarihsel gerçekliğini öğrenince oo nefis bir kalem dedim. Ankara kitap fuarında bana bu kitabı öneren Sel Yayıncılık çalışanı o tatlı kıza çok teşekkürler
Not: konu hakkında detaylı bilgi için google “ Strasbourg Dans Vebası” yazabilirsiz.